Fermierii romani au primit doar 750 de milioane de euro din banii europeni in trei ani. Bruxellesul mai are de dat 8 miliarde. Cum comentati?

Autor: Cristina Stoian 20.01.2010

Fermierii romani au la dispozitie 8,8 miliarde de euro pentru dezvoltare rurala pana in 2013, dar procesul de accesare a banilor decurge greu. In ultimii trei ani doar circa 8,4% din aceasta suma au ajuns efectiv in buzunarele fermierilor, potrivit datelor furnizate de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).



Uniunea Europeana a acceptat la inceputul lui 2008 aplicarea la nivel local al Programului National de Dezvoltare Rurala si de atunci pana ianuarie 2010 s-au efectuat plati de 742 de milioane de euro. Din acestia, doar 198 mil. euro sunt bani atrasi ca urmare a depunerii proiectelor de creare, modernizare a fermelor, de renovare a satelor, de incurajare a activitatilor turistice sau de infiintare a grupurilor de producatori, restul fiind acordati fermierilor care lucreaza in zone defavorizate, ca plati complementare directe.

Fondurile europene reprezinta o gura de oxigen pentru fermieri, in conditiile in care agricultorii sunt decapitalizati, iar bancile sunt reticente in a acorda sprijin acestui sector. Mai mult decat atat, previziunile de crestere economica pentru acest an se bazeaza intr-o mare masura si pe o contributie favorabila a sectorului agricol.

Compania AgroInter din Teleorman si-a imbogatit parcul de utilaje si a marit suprafata cultivata cu cereale de la 4.000 de hectare la 6.000 de hectare, ca urmare a fondurilor europene pe care a reusit sa le atraga la sfarsitul anului trecut. "Am depus proiectul in valoare de 2,2 mil. euro in martie 2008 si l-am finalizat in octombrie 2009 si atunci ne-au fost decontati banii investiti. Proiectul

s-a incadrat la masura 121, respectiv modernizarea exploatatiilor agricole pentru ca am dorit sa cumparam combine, tractoare, un plug, un disc, semanatori si echipamente de erbicizat", spune Liviu Valentin Dide, director comercial al companiei. De altfel, masura 121 a fost cea mai solicitata, peste 4.500 de fermieri depunand cereri de finantare pe aceasta schema, care are alocata o suma totala de 884 mil. euro. Pana in prezent, cei mai multi bani atrasi au fost tot pentru modernizarea exploatatiilor, 122 mil. euro fiind deja la fermieri, adica 13,8% din total.

Mai bine de un an pana vin banii

Primele dosare depuse la inceputul lui 2008 si-au gasit rezolvarea abia la sfarsitul anului trecut, ceea ce inseamna ca este nevoie de peste un an si jumatate pentru ca banii pusi la dispozitie de UE sa fie decontati agricultorilor. "Dosarul se verifica, apoi astepti cateva luni raportul de selectie a proiectului, apoi cauti banca pentru a te cofinanta. Urmeaza procesul de achizitie a utilajelor si abia apoi mergi la APDRP sa decontezi investitia", spune Dide, care a solicitat un credit de 900.000 de euro pentru a putea incepe investitia.

Pentru aceasta masura fermierul primeste intre 50% si 75% ca fonduri nerambursabile din valoarea totala eligibila a proiectului, la aceasta adaugandu-se contributia privata, in cazul firmei AgroInter aceasta fiind asigurata prin credit bancar.

"Pana sa luam creditul, lucram 4.000 ha, acum lucram 6.000 ha de teren agricol, iar asta a fost posibil doar datorita acestor fonduri. De asemenea, ne-a crescut productivitatea, avand utilaje moderne. Timpul de lucru a scazut semnificativ, astfel ca acum lucram terenul de 6.000 ha mai repede decat lucram in trecut 4.000 ha", explica Dide, care admite ca ar fi facut investitia si daca nu ar fi accesat banii europeni, dar in acel caz ar fi optat pentru utilaje second-hand pentru care costurile de intretinere erau mai mari, iar productivitatea mai scazuta. Chiar daca AgroInter a primit banii, criza financiara a facut ca suma nerambursabila sa se injumatateasca.

"Au fost diferente de curs pentru ca am depus proiectul cand euro era 3,8 lei si am decontat la 4,2 lei. Mai mult, bancile au marit dobanzile, iar cei doi factori au condus la pierderea a jumatate din sumele nerambursabile", afirma directorul comercial al companiei, care mai are depus un proiect de la sfarsitul lui 2009, banii urmand sa ajunga la jumatatea acestui an.

Tinand cont ca fermierii au primit doar 8,39% din bani in cei trei ani de cand este valabil PNDR, in perioada urmatoare, pana in 2013 trebuie sa mai atraga inca 8 mld. euro.

"Anul acesta va fi varf de sarcina pentru PNDR, se pot atrage 3-4 miliarde de euro, daca se va asigura mai usor cofinantarea. Trebuie sa se dezghete creditarea, trebuie gasite mecanisme de atragere a agricultorilor, cum ar fi dobanzi preferentiale, mai ales ca din acest an se schimba alocarea, urmand sa scada cu 10% contributia nerambursabila de la UE", declara Ciprian Alic, directorul general adjunct al APDRP.