Cum scapam de zecile de mii de caini vagabonzi de pe strazile Romaniei?

Autor: Iulian Anghel 20.01.2010

Situatia zecilor de mii de caini vagabonzi care se afla pe strazile oraselor din Romania este reluata de primarul Craiovei, Antonie Solomon, care sustine ca aceasta este problema numarul unu a municipalitatii.

Solomon le-a cerut parlamentarilor de Dolj sa vina cu o initiativa care sa modifice legea actuala care interzice eutanasierea cainilor fara stapan.
Nu exista date clare privind cainii fara stapan, in orasele din Romania, al caror numar a crescut dupa aparitia unei legi care interzice eutanasierea lor.
Legea actuala privind protectia animalelor a fost promulgata in ianuarie 2008. Ea a fost initiata de Marius Marinescu, fost senator PD (trecut apoi la PC) care nu se mai afla in prezent in Parlament.

Solicitarea ZF catre Primaria Generala a Capitalei in legatura cu numarul cainilor fara stapan din Bucuresti, facuta in urma cu cateva luni, a ramas si astazi fara raspuns insa, potrivit ONG-urilor, numarul lor este de aproximativ 50.000.

Reglementarile in vigoare obliga primariile sa sterilizeze cainii pentru ca apoi sa le dea drumul in zonele din care au fost adusi.
Deputatul de Dolj, Olguta Vasilescu, spune ca ar putea ca, impreuna cu colegii ei, sa ceara o reexaminare a legii protectie animalelor, insa suspecteaza ca, daca legea actuala ar fi fost aplicata, - anume sterilizarea cainilor fara stapan - nu s-ar fi ajuns aici.

"La mine in fata blocului (in Craiova - n.n.) exista, poate, 20-30 de caini care noaptea ataca in haita. Am incercat sa-mi conving vecinii, inclusiv pe parintii mei, sa nu le mai dea de mancare. Daca as veni cu o astfel de initiativa (de eutanasiere a cainilor fara stapan - n.n.) probabil ca voi obtine, in viitor, mai putine voturi. Insa admit ca situatia cainilor fara stapan este o mare problema", spune senatorul Vasilescu.

In urma cu cativa ani, in Bucuresti, un investitor japonez a murit dupa ce a fost muscat de un caine, stirea facand inconjurul globului.
O initiativa a deputatului PD-L, Iulian Urban, care propune revenirea la metoda eutanasierii cainilor fara stapan, se afla de cinci luni in Parlament.