Incepe lupta pentru postul de cel mai puternic bancher european

Autor: Cristina Rosca 20.01.2010

Mandatul de opt ani al lui Jean-Claude Trichet in fruntea Bancii Centrale Europene expira in octombrie 2011, insa lupta dintre viitorii succesori a inceput deja.



Cei mai importanti doi candidati pentru cea mai inalta functie in cadrul BCE sunt Axel Weber, presedintele Bundesbank, banca centrala a Germaniei, si Mario Draghi, guvernatorul bancii Italiei, scrie The Wall Street Journal. Ambii candidati sunt figuri marcante ale lumii financiare, cu experienta bogata in domeniu.

Weber, membru al consiliului BCE, a inceput deja campania pentru presedintie si aceasta nu este una subtila. Recent, el a tinut un discurs informal in fata unora dintre cei mai importanti bancheri europeni. Cu aceasta ocazie el si-a prezentat viziunile si pozitia fata de reglementarea mai dura a sectorului.

"Putin ne pasa de parerea celorlalti" cu privire la procesul de reglementare, a spus el grupului de bancheri prezenti. "Noi tot vom implementa" noile reguli. Managementul riscurilor din sectorul bancar, a adaugat el, "nu a fost realizat corect", in parte pentru ca bancherii s-au bazat pe agentiile de rating care au oferit "zero" valoare adaugata. Acest discurs dur si semnalele ce au venit de la guvernul german au alimentat speculatiile potrivit carora Weber tinteste una dintre cele mai importante functii din Europa. Contracandidatul lui Weber, Draghi, este de asemenea o figura respectata in cercurile financiare din intreaga lume. In perioada 2002-2005, actualul guvernator al bancii centrale a Italiei a ocupat o functie in top managementul influentei banci americane Goldman Sachs. Aceasta experienta ar putea sa reprezinte o bila neagra in CV-ul sau din cauza loviturii de imagine suferite de Goldman si de alte banci americane importante in timpul crizei financiare.

Weber, pe de alta parte, este "replica europeana" a lui Ben Bernanke, presedintele Fed, cu o lunga cariera academica in spate, urmata de o perioada in functia de consilier guvernamental pe probleme economice.

Weber, dusmanul deficitelor

Sustinatorii presedintelui Bundesbank spun ca alegerea sa in functia de presedinte al BCE ar avea un impact pozitiv, deoarece el ar reprezenta un stalp de stabilitate si o voce puternica in cercurile politice de la nivel mondial. Alegerea lui Weber, un dusman infocat al deficitului si al inflatiei, in stilul celor de la Bundesbank, ar trimite un semnal clar ca BCE nu se va abate de la pozitia sa si nu se va instraina de viziunile sale conservatoare. Intr-un moment in care BCE incearca sa tina piept problemelor cauzate de majorarea cheltuielilor de catre unele dintre statele membre, in special Grecia, imaginea lui Weber, cunoscut pentru viziunea sa radicala cu privire la deficit, a avut de castigat. "Deficitele excesive pot provoca tensiuni la nivel de politica monetara" si este posibil sa fie necesara majorarea ratei dobanzii daca nu este corectata aceasta problema, a spus el.

Draghi are o viziune mai relaxata cu privire la rata dobanzii si inflatie, comparativ cu Weber, de aceea analistilor le este greu sa il poata cataloga pe italian fie ca "uliu" - precum contracandidatul sau, fie ca "porumbel".

Istoria nu tine cu Draghi

Italia are insa in spate o istorie lunga de deficite bugetare mari si devalorizari de moneda nationala, iar acest lucru ar putea sa il dezavantajeze pe Draghi, in conditiile in care lipsa disciplinei fiscale a cauzat probleme unor state europene in timpul crizei actuale.

Weber si Draghi sunt cei mai importanti candidati in aceasta cursa care aliniaza la start si alte persoane. Pentru a castiga, un candidat are nevoie de majoritate calificata.

Axel Weber (52 ani)

Mario Draghi (62 ani)