Le Monde numeste o femeie in functia de redactor-sef pentru prima data in istoria publicatiei

Autor: Cristina Rosca 20.01.2010

Le Monde, unul dintre cele mai importante ziare din Franta, a numit la inceputul acestei saptamani o femeie in functia de redactor-sef. Aceasta decizie reprezinta o premiera in istoria de 65 de ani a publicatiei, scrie The New York Times.

Noul redactor-sef, Sylvie Kauffmann, in varsta de 55 de ani, fost redactor-sef adjunct si corespondent in Asia de Sud Est pentru Le Monde, il va inlocui pe Alain Frachon, numit in functie in 2007. Kauffman lucreaza in cadrul ziarului din 1988.

"Este o slujba foarte antrenanta si interesanta, insa este si dificila, din cauza problemelor pe care le intampina domeniul presei scrise", a spus Kauffmann.

Ea a marturisit ca este o "provocare majora" sa conduca un ziar cu traditie, care se chinuie sa se autofinanteze in era internetului.

"Le Monde este un ziar conservator", a spus ea. "Traditiile si valorile joaca un rol important. Acum ne aflam insa la poalele muntelui. Trebuie sa ne schimbam, sa devenim inovativi, sa dam dovada de imaginatie".

Kauffmann a spus ca numirea sa marcheaza "sfarsitul unei ere" pentru Le Monde, insa a subliniat ca sexul sau "nu a fost un factor decisiv".

Nascuta la Marsilia, ea a debutat la Agence France-Presse, cea mai importanta agentie de stiri din Franta.