Hotararea Guvernului de a inregistra contractele de munca inainte de angajare ii bulverseaza pe sefii HR

Autor: Adelina Mihai 17.01.2010

Guvernul impune printr-o hotarare ca angajatorii sa inregistreze contractele de munca mai repede la inspectoratele de munca, pentru combaterea evaziunii fiscale. Angajatorii spun insa ca aceasta masura va ingreuna procesele, pentru ca exista cazuri particulare care nu permit aplicabilitatea practica a masurii.
Firmele vor fi obligate sa inregistreze contractele de munca cu o zi inainte de inceperea activitatii, nu in 20 de zile dupa angajare (cum este in prezent) pentru noii angajati, arata o hotarare luata de Guvern la solicitarea Comisiei Europene, menita sa combata evaziunea fiscala despre care se spune ca o permite in prezent legislatia muncii, conform Mediafax.
Directorii de resurse umane din companiile locale spun ca nu ar fi o problema de gestionare a angajatilor prin implementarea unei astfel de masuri, dar s-ar ingreuna procedurile pentru ca nu exista aparatul birocratic necesar.
"O astfel de masura va genera o multime de probleme de natura logistica, mai ales in ceea ce priveste inregistrarile la inspectoratele teritoriale de munca (ITM), unde cozile sunt foarte mari, chiar si cu perioada actuala de 20 de zile prevazuta de lege", sustine Anca Petrescu, director de resurse umane al producatorului de medicamente LaborMed.
De aceeasi parere este si Greta Chetreanu, directorul de resurse umane al furnizorului de servicii IT
IIRUC Service, care spune ca, de regula, in cadrul companiei sale contractele de munca ale noilor angajati se inregistrau dupa 5 zile de la inceperea activitatii, din motive care tin mai mult de practica.
"De exemplu, sunt persoane care vin din alte orase sa se angajeze si nu au toate documentele necesare la angajare, si de aceea le ofer acest interval de timp. O astfel de masura ar trebui aplicata dupa informatizarea sistemelor in institutiile statului, pentru ca altfel nu ar avea eficienta practica", spune Chetreanu.

Exista angajati care nu se prezinta in prima zi de dupa angajare
In cadrul companiei de credite de consum Cetelem, care numara aproape 900 de angajati la nivel local, au existat cazuri in care noii angajati nu s-au prezentat la serviciu imediat dupa angajare.
"Cine are de facut evaziune fiscala, face oricum, iar aceasta masura nu aduce niciun beneficiu. Au fost cazuri in care angajatii s-au razgandit chiar dupa angajare si a trebuit sa reluam din nou procesul cu ITM-urile, dar in sens invers", spune Irina Stoian, HR manager al Cetelem.
Ea a mai precizat ca o problema se va inregistra si in randul firmelor care au puncte de lucru in afara Bucurestiului, pentru ca durata dus- intors a contractelor este de 4 - 5 zile.
Si in cadrul companiei LaborMed s-a intamplat ca unii angajati sa nu se prezinte in prima zi de lucru, adica sa primeasca jobul, dar sa se razgandeasca intre timp, ceea ce ar face ca inregistrarea contractelor cu o zi inainte sa fie inutila.
"Se poate scurta perioada de 20 de zile, dar sa inregistrezi contractele cu o zi inainte este complet ilogic", mai spune Petrescu.

Inregistrarea contractelor mai devreme, un "rau necesar"
In opinia lui Mihai Pasculescu, prim-vicepresedinte al Federatiei Patronale a Textilelor, Confectiilor si Pielariei (FEPAIUS), inregistrarea mai rapida a contractelor de munca va reprezenta o problema pentru angajatorii care obisnuiau sa aiba o perioada de proba pentru noii angajati inainte sa le inregistreze actele la autoritati.
"Cred ca aceasta masura este un rau necesar, pentru ca vrem sa eliminam munca la negru, care duce la concurenta neloiala.Totusi, cred ca angajatorii romani vor gasi ceva pentru a-si proba noii angajati, pentru ca sunt foarte inventivi", spune Pasculescu. Legea actuala spune ca angajatorii au dreptul la o perioada de proba pentru noii angajati, care este de 30 de zile pentru functii
nonexecutive si de trei luni pentru functiile manageriale.
De aceeasi parere este si Adrian Lupulescu, directorul de resurse umane al Freescale Semiconductor Romania, filiala unuia dintre cei mai mari producatori mondiali de semiconductori.
"Este o masura sanatoasa pentru economie si pentru legislatia muncii, pentru ca in primele trei saptamani de la angajare puteau fi redactate tot felul de acte evazioniste. Exista angajatori care renunta la noii angajati inainte sa incheie o forma legala cu acestia", spune Lupulescu.
Totusi, reprezentantul Freescale Semiconductor Romania a adaugat ca este o masura care aduce "disconfort" atat angajatorilor, cat si angajatilor, deoarece angajatul trebuie sa prezinte actele inainte de angajare.