Cel mai prost an pentru brokeri: Fara activitate, firmele de brokeraj au inchis jumatate din agentii

Autor: Roxana Pricop 17.01.2010

Societatile de brokeraj si-au redus aproape la jumatate numarul de agentii si sucursale anul trecut pana la un total de 171, in contextul scaderii valorii tranzactiilor de pe Bursa la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani.
Valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni de pe Bursa a fost anul trecut de circa 1,34 mld. euro, incluzand piata RASDAQ, in scadere cu 43% fata de 2008, desi piata a fost aproape zece luni pe crestere, iar veniturile brokerilor s-au contractat si mai mult din cauza ca acestia au redus si comisioanele percepute clientilor. Comparativ cu 2007, valoarea tranzactiilor a scazut de patru ori, astfel ca firmele de brokeraj au fost nevoite sa renunte la investitiile in extindere realizate in anii trecuti si sa-si redimensioneze retelele si numarul de angajati pentru a compensa scaderea veniturilor.
Peste 70 de societati de brokeraj activau pe piata locala de capital la finele anului trecut, cu un total de 171 de agentii si sucursale, mai putin cu 141 de unitati fata de finele anului precedent, potrivit informatiilor furnizate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
"Piata locala este in continuare prea mica pentru cate societati de brokeraj exista in prezent, avand in vedere ca primii zece brokeri locali intermediaza mai mult de jumatate din volumele tranzactionate. Cred ca 20 sau 25 de societati de brokeraj este un numar suficient pentru situatia actuala a pietei de capital, dar si pentru a contribui la dezvoltarea ulterioara", a spus Adrian Caramiha, fost director general adjunct la societatea Broker Cluj care s-a retras in 2008 din piata de brokeraj.
Reducerea numarului de agentii si sucursale a reprezentat pentru casele de brokeraj o solutie de reducere a costurilor in conditiile scaderii volumului de activitate. Pentru sucursala unei societati de brokeraj lucreaza in medie trei sau patru brokeri, cu un maxim de opt agenti de servicii financiare.
"Pentru a va face o idee despre cat castiga o societate de brokeraj in aceasta perioada, luati rulajul de pe Bursa, care nu trece de 2 milioane de euro, si impartiti la 1 sau 2 procente, cat e comisionul de tranzactionare, si mai apoi la 70, cat este numarul societatilor de brokeraj din piata", a explicat Lucian Isac, directorul general al societatii de brokeraj Estinvest.
Numarul brokerilor a scazut anul trecut cu peste 300, pana la aproape 1.200. In primii ani de activitate a pietei de capital (1995-1997) numarul brokerilor a fost foarte mare, ajungand pana la 7.300. Atunci, cea mai mare parte a activitatii unui agent presupunea preluarea ordinelor de vanzare a certificatelor de actionar din cadrul Programului de Privatizare in Masa (PPM).
"Daca in anii nouazeci, brokerii nu faceau decat sa preia cupoanele, acum piata serviciilor de brokeraj nu se mai adreseaza unei mase atat de largi de clienti, cat unui numar mult mai restrans de clienti", a continuat Isac.
Privind in urma cu doi ani, reducerea numarului de brokeri este mult sub scaderea inregistrata de conturile active de tranzactionare.
Astfel, in 2007, cand cotatiile actiunile atingeau maximele, la Bursa erau active pana la peste 190.000 de conturi de vanzare si peste 10.000 de conturi de cumparare, numarul total al brokerilor ridicandu-se la aproape 1.600. In 2009, insa, numarul conturilor de cumparare/vanzare active la Bursa nu a depasit 10.000.