Analistii Raiffeisen vad actiunile Transgaz la 204 lei

Autor: Andrei Chirileasa 14.01.2010

Analistii societatii de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment (RCI) si-au majorat cu 21% tinta de pret pentru actiunile transportatorului de gaze naturale Transgaz Medias (TGN), modificare ce reflecta in principal imbunatatirea perceptiei investitorilor fata de Romania si scaderea primei de risc aplicata in evaluarea actiunilor romanesti.

Noul pret-tinta al RCI pentru actiunile Transgaz este de 204,5 lei/actiune, cu 13,8% peste nivelul la care se tranzactionau ieri pe Bursa (179 lei/actiune), evaluarea realizandu-se pe baza dividendelor estimate pentru anii urmatori (Discounted Dividendend Model - DDM).

Analistii Raiffeisen estimeaza ca Transgaz va distribui in acest an un dividend brut de 10,422 lei/actiune din profitul net pe 2009, nivelul dividendului fiind apropiat de cel de anul trecut (10,47 lei/actiune).

In urmatorii ani, dividendele ar urma sa creasca la 13,388 lei/actiune (din profitul pe 2010) si 19,508 lei/actiune (din profitul pe 2011), potrivit estimarilor RCI.

In ciuda veniturilor mai mici raportate in trimestrul al treilea din cauza scaderii peste asteptari a cantitatilor de gaze transportate, compania a raportat ca in trimestrul al patrulea cantitatile transportate au revenit datorita temperaturilor scazute, ajungand la un nivel apropiat de cel inregistrat in perioada similara a lui 2008.

In plus, analistii Raiffeisen apreciaza ca Transgaz va beneficia si de reducerile de costuri salariale incepute in trimestrul al treilea, majorandu-si estimarile privind profitul net al Transgaz, ceea ce a condus si la o imbunatatire a evaluarilor.

La inceputul saptamanii, analistii firmei de brokeraj Alpha Finance au emis de asemenea un raport de analiza pe Transgaz, stabilind un pret-tinta de 219,5 lei/actiune.

Titlurile Transgaz au castigat 14% de la inceputul anului, pe fondul unui interes in crestere din partea investitorilor.

Interesul pentru actiunile Transgaz este in general mai ridicat in prima parte a anului, cand compania raporteaza rezultatele financiare pe anul precedent si stabileste nivelul dividendelor.

Capitalizarea Transgaz este in prezent de 511 milioane de euro.