Daily Mail: Peste jumatate din expertii britanici care se lupta cu pandemia de gripa A/H1N1 au interese in companii farmaceutice

Ziarul Financiar 14.01.2010

Mai mult de jumatate din expertii guvernamentali britanici in domeniul gripei A/H1N1 au relatii cu firme farmaceutice, principalele beneficiare ale acestei epidemii, se arata intr-un articol al Daily Mail.

Conform publicatiei, unsprezece din cei 20 de membri ai Grupului de consultanta stiintifica in caz de urgenta (SAGE) au lucrat pentru industria farmaceutica sau au relatii cu companii de acest tip prin intermediul universitatilor in cadrul carora isi desfasoara activitatea. Multi dintre acestia au confirmat ca au interese in cadrul companiei GlaxoSmithKline (GSK), principalul producator al vaccinului si principalul beneficiar al pandemiei.

Informatiile au fost date publicitatii la scurt timp dupa ce un expert a declarat ca epidemia de gripa noua este de fapt o "falsa pandemie", provocata de companiile farmaceutice dornice de profit. Guvernul britanic se pregateste sa achizitioneze vaccinuri in valoare de un miliard de lire sterline (1,1 miliarde de euro), dupa ce Ministerul Sanatatii avertiza in iulie ca bilantul ar putea fi de 65.000 de morti, cu 350 de morti pe zi la momentul de varf al pandemiei, desi pana in prezent s-au inregistrat doar 251 de morti.