Barroso isi tempereaza sprijinul pentru candidata Bulgariei la fotoliul de comisar

Autor: Iulian Anghel 13.01.2010

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso si-a temperat astazi sprijinul pentru candidata bulgara la portofoliul Ajutorului Umanitar, Rumiana Jeleva, (in urma prestatiei ei din Parlementul European), dupa ce cu o zi inainte o sustinuse cu forta, trimitand Parlamentului o scrisoare in apararea ei.

La Sofia, se vorbeste despre inlocuirea Jelevei, chiar comentatorii bulgari admitand ca raspunsurile date de ea la audierile din PE au fost submediocre.

Raspunsul lui Barroso la criticile europarlamentarilor la adresa candidatei bulgare a venit, prudent, prin intermediul purtatoarei sale de cuvant, Pia Ahrenkilde: "Pe baza informatiilor furnizate pana in prezent, presedintele Comisiei are incredere in toti comisarii desemnati".

Barosso "a luat nota de faptul ca Jeleva a negat categoric toate acuzatiile la adresa ei".

Comisia care a audiat-o pe Jeleva ar urma sa decida, probabil, maine, ce pozitie publica va adopta fata de ea in urma unor acuzatii potrivit carora ar exista nereguli in declaratia sa de interese financiare, mai precis ar fi ascuns faptul ca a detinut, pana in 2009, actiuni intr-o firma de consultanta. A ascunde interese de natura financiara contravine codului de conduita al comisarilor.

Eurodeputatii vor solicita serviciului juridic din cadrul Parlamentului, dar si lui Barroso, sa verifice aceste acuzatii.

Insa, in afara informatiilor incorecte din declaratia sa de interese financiare, Jeleva a avut o performanta slaba la audierea sa in Parlamentul European.

De pilda, ea a spus ca este pregatita sa discute cu oficialii Guvernului somalez, in situatia in care nu exista un Executiv in Somalia si nu a stiut unde este golful Aden (golf pe coasta Somaliei in care piratii somalezi au atacat si au capturat zeci de nave comerciale). In schimb, ea s-a declarat dispusa sa discute cu "talibanii moderati" din Afganistan.