Ce scrie Financial Times pe prima pagina de astazi

Autor: Cristina Rosca 12.01.2010

Bancile din SUA vor suporta o noua taxa

Administratia Obama planuieste sa impuna celor mai mari banci din Statele Unite o noua taxa. Fondurile colectate vor merge la bugetul de stat, de aceea sunt incluse in proiectul de buget ce va fi prezentat in luna februarie. Cu aceasta supra taxa, administratia planuieste sa recupereze in totalitate fondurile TARP - injectate in cadrul bancilor in timpul crizei financiare pentru a nu le lasa sa se prabuseasca - estimate de oficiali la 120 mld. dolari.

Posibilitatea ca rata dobanzii sa creasca trimite jucatorii pe pietele de obligatiuni

Companiile si guvernele s-au grabit sa stranga zeci de miliarde de dolari de pe pietele de obligatiuni la inceputul noului an din cauza temerilor potrivit carora ratele dobanzii urmeaza sa creasca. O serie de emitenti, printre care Virgin Media, BMW si clubul de fotbal Machester United, au mers pe pietele de capital dorind sa obtina peste 20 mld. lire.

BP depaseste Shell la capitalizare

BP a surclasat Royal Dutch Shell in ceea ce priveste capitalizarea de piata, pentru prima data in ultimii trei ani. Cei doi jucatori sunt rivali in lupta pentru cea mai importanta companie petroliera a Europei. In ultimul an BP a fost avantajat de cresterea productiei, reducerea costurilor si de descoperirea de petrol in Golful Mexic. La polul opus, Shell a fost impovarat de cheltuieli ridicate si de reducerea productiei de petrol si gaze in ultimii sapte ani. Dupa ce actiunile companiei s-au apreciat cu 19% in ultimele 12 luni, valoarea BP a ajuns la 119,2 mld. lire, in timp ce Shell valoreaza 118,3 mld. lire, dupa ce titlurile companiei au avansat cu doar 8%.