RAAL Bistrita produce componente pentru tractoare de 150.000 de euro bucata

Autor: Laurentiu Cotu 11.01.2010

Producatorul de sisteme de racire pentru industria auto RAAL Bistrita are unul dintre cele mai optimiste bugete anuntate de o companie romaneasca pana in prezent, estimand in acest an o cifra de afaceri de 40 mil. euro, in crestere cu 50% fata de anul trecut.

Avansul vine insa din castigarea a trei noi contracte cu firme europene pentru productia de sisteme de racire pentru tractoare si combine agricole. Tractoarele fabricate de companiile John Deere si Class, noii parteneri ai RAAL, ajung la peste 150.000 de euro bucata.

"In luna martie a anului trecut aveam comenzi in valoare de aproximativ 800.000 de euro, acesta fiind totodata si cel mai scazut nivel al activitatilor companiei din ultimii ani. Treptat situatia s-a imbunatatit, comenzile au crescut de la o luna la alta, iar in noiembrie s-a ajuns la un nivel de 2,5 mil. euro", a explicat Paul Ilies, directorul general al RAAL.

In 2009, compania bistriteana si-a bugetat initial vanzari de 25 mil. euro, insa a incheiat anul cu un rulaj de doar 20 mil. euro. Ponderea exportului reprezinta aproximativ 98% din totalul cifrei de afaceri a RAAL.

"Pentru noi, criza se apropie de sfarsit"

"Pentru compania noastra criza financiara se apropie de sfarsit, iar cresterea comenzilor din partea marilor producatori de utilaje agricole Class, John Deere si AGCO confirma acest lucru. Contractele cu aceste firme vor sustine fiecare in proportie de 12%-14% cifra de afaceri RAAL din acest an. In momentul de fata volumul comenzilor existente permite o productie lunara de peste 3 mil. euro, insa ne confruntam in continuare cu o insuficienta a resurselor financiare pentru aprovizionarea cu materia prima corespunzatoare", a spus Paul Ilies. Principalii parteneri de afaceri ai companiei sunt firmele JCB, Caterpillar, Atlas Copco, Class, Visteon, John Deere, Komatsu, Kion, Voith, AGCO, Ingersoll Rand. RAAL avea deschise anul trecut sucursale in SUA, Italia, Germania si Olanda pentru suport logistic, service, marketing si livrare.

"Am incercat sa transformam aceasta criza intr-o oportunitate pentru compania noastra, urmarind sa ne consolidam pozitia pe aceste piete prin abordarea unor noi nise. Avem in vedere finalizarea unor programe de investitii care vor permite intrarea pe un nou segment al aplicatiilor auto, cel al racitoarelor de ulei cu placi", afirma Ilies.

Compania din Bistrita, detinuta de salariati (93%), are 1.050 de angajati in prezent fata de 1.500 de oameni in luna septembrie a anului trecut.

Au disponibilizat 300 de oameni, dar spera sa-i recheme la munca

"In ultimul trimestru al anului 2009 am fost nevoiti sa disponibilizam 300 de angajati, iar alti 150 de oameni au ajuns la varsta de pensionare. Aceasta masura era necesara pentru imbunatatirea cashflow-ului si a productivitatii. Avand in vedere tendinta actuala de crestere a volumului de comenzi, speram ca incepand din al doilea trimestru sa putem reangaja salariatii disponibilizati'", a spus directorul general al RAAL.