Bugetul intra in dezbateri cu un minus de 5 mld. lei

Autor: Doina Anghel 10.01.2010

Parlamentarii din comisiile de buget-finante au propus la finele saptamanii trecute un pachet de facilitati fiscale care ar taia 2,5 miliarde de lei din legea bugetului de stat pe 2010, in vreme ce Agricultura si Justitia au primit suplimentari de aproape 2,5 miliarde de lei, fara a exista surse clare de finantare pentru aceste masuri.

Raportul comisiei este consultativ urmand ca toate amendamentele si cele admise, si cele respinse sa fie rediscutate in plen.

Deputatii si senatorii incep sa dezbata astazi in sedinta comuna legea bugetului de stat si legea asigurarilor sociale pe 2010, propuse de guvernul PD-L - UDMR al premierului Emil Boc, dupa ce comisiile de buget-finante au propus suplimentarea bugetelor Agriculturii si Justitiei, mentinerea impozitului pe venit al microintreprinderilor la 3%, reducerea TVA pentru constructia de noi locuinte la 5% si eliminarea nedeductibilitatii TVA la automobile.

De modul in care aceste doua legi importante vor fi adoptate depind discutiile pe care Guvernul le va avea la mijlocul acestei luni cu delegatia Fondului Monetar International, pentru eliberarea a doua transe in valoare de 2,3 mld de euro, din creditul negociat anul trecut. Amendamentele aduse de parlamentari la legea bugetului in timpul dezbaterilor din comisii pot fi modificate in plen, care poate decide si asupra unor propuneri respinse in sedinta de la finele saptamanii trecute, cum este de pilda diminuarea CAS cu 10%, majorarea bugetului Sanatatii de la 3,8% din PIB la 4% din PIB si a pensiilor cu 100 de RON.

Articolele privind majorarea bugetului nu au surse de finantare precizate: la agricultura, unde parlamentarii au facut "cadou" 2,1 mld. lei, un sfert din suma ar putea fi "donat" de Ministerul Dezvoltarii, dupa cum au sugerat liberalii. Totusi niciun amendament in acest sens nu a fost adoptat.

Ministerul Dezvoltarii, condus de Elena Udrea, are un buget de 2,6 mld lei in 2010, iar Agricultura primeste dupa modificarile din comisii 11,2 mld de lei.

Singurul buget respins, ceea ce presupune ca se aplica bugetul de anul trecut, a fost cel al Curtii Constitutionale, care voia bani pentru aplicarea mai multor sporuri salariale, pentru asistenta sociala sau pentru cheltuieli curente.