Concurenta: „Prima casa” s-ar putea transforma in ajutor de stat daca finanteaza doar locuintele noi

Autor: Mihaela Popescu 10.01.2010

Presedintele Consiliului Concurentei Bogdan Chiritoiu a atras atentia ca modificarea programului "Prima casa" pentru a finanta doar locuintele noi va ajuta mai mult firmele de constructii decat populatia si ar putea fi vazuta la Bruxelles ca o schema de ajutor de stat.

"Daca legea va fi modificata in sensul ca va fi garantata numai achizitia de locuinte construite de la zero, mi-ar ridica semne de intrebare in zona ajutoarelor de stat. Trebuie stabilit clar care este scopul principal al acestei legi: daca se doreste sa fie un ajutor pentru populatie, pentru achizitia unei locuinte, este bine sa lasam legea asa cum este, in schimb daca se urmareste sprijinirea economiei prin redresarea sectorului constructiilor, atunci trebuie sa gasim o solutie care sa poata fi aprobata de Comisia Europeana", a spus Chiritoiu intr-o conferinta de presa organizata vineri de Consiliul Concurentei (CC).

Programul "Prima casa" prin care statul garanteaza creditele imobiliare contractate de persoanele fizice a fost introdus de Guvern in 2009.

Guvernul nu a stabilit inca sumele ce urmeaza sa fie utilizate in 2010 si daca va aduce modificari la acest program. Deoarece "Prima casa" nu a avut un impact vizibil pe piata constructiilor, Guvernul ia in calcul ca in acest an intrarea in program sa fie conditionata de achizitia unei locuinte noi.

Chiritoiu vede posibila si introducerea unei scheme de ajutor de stat in sectorul constructiilor. "Sectorul constructiilor ar putea fi sprijinit printr-o schema de ajutor de stat, un program diferit de "Prima casa". A fost o discutie la Ministerul de Finante in urma cu cateva zile, dar nu e nimic concret pana acum", a afirmat seful Concurentei.

Chiritoiu se uita si spre sectorul bancar, unde va intra in vigoare in luna iunie a acestui an o directiva europeana noua care limiteaza la 1% comisionul de rambursare anticipata perceput de banci pentru creditele de consum cu dobanda variabila negarantate, cu valori mai mici de 75.000 de euro.

"Vrem sa largim aria de aplicare a acestei directive a CE la toate tipurile de credite pentru persoane fizice cu dobanzi variabile, inclusiv la cele ipotecare", a spus Chiritoiu.

"Prioritatea trebuie sa fie implementarea directivei CE, care prevede pentru banci obligatia limitarii comisionului de rambursare anticipata pentru creditele de consum negarantate, cu valori intre 200 si 75.000 de euro. Nu este momentul sa fie eliminat sau redus comisionul de rambursare anticipata pentru toate tipurile de credite", a declarat pentru Mediafax Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Cand devine o intelegere intre companii sanctionabila