Initiativele noului ministru al sanatatii: un serviciu similar 112 si management comun pentru spitale

Autor: Ioana David 05.01.2010

Attila Cseke, noul ministru al sanatatii, a spus astazi in prima sa conferinta de presa, ca se gandeste la un sistem similar celui de urgenta 112 dar care sa vizeze asistenta medicala primara.

"Pacientul va fi indrumat pentru consult de personalul de la call-center catre un cabinet de medicina de familie, in functie de distanta la care se afla si de disponibilitatea medicului. Medicul de familie va fi conectat la call-center printr-un sistem informatizat, va avea o cartela pe care o va introduce in sistem in momentul prezentarii la cabinet. In acest sistem se va putea organiza serviciul de tura, la fel ca in spitale, astfel incat in perioada sarbatorilor, si nu numai atunci sa putem scadea presiunea pe unitatile sanitare cu paturi (respectiv camerele de garda ale spitalelor)", a spus Attila Cseke.

In ceea ce priveste spitalele, ministrul este de parere ca in momentul in care acestea vor intra in administrarea autoritatilor publice locale, vor fi avea managemnt comun, adica "trei - patru spitale vor putea fi conduse de catre un manager sau de o firma de management specializata".
"Este o inadvertenta in sistem, in conditiile in care exista cinci milioane de platitori la fondul de asigurari de sanatate si peste 10 milioane de neasigurati care primesc servicii", a mai spus ministrul.