Warren Buffett nu este scutit de criza: cel mai slab an din ultimul deceniu pe bursa

Ziarul Financiar 04.01.2010

Miliardarul american Warren Buffett a avut cel mai slab an din ultimul deceniu pe bursa americana, chiar daca a avut cea mai mare investitie din viata sa, cand a decis sa achizitioneze compania feroviara Burlington Northern Santa Fe pentru 26 miliarde de dolari, informeaza Bloomberg.

Berkshire Hathaway, compania al carei presedinte a fost timp de patru decenii a avansat in 2009 cu doar 2,7% la bursa din New York, spre deosebire de avansul de 23% inregistrat de indicele blue-chip S&P 500.

Aceasta este cea mai slaba performanta a companiei din 1999 incoace, cand a inregistrat o scadere de 20%. Berkshire a reusit sa depaseasca performantele indicelui S&P 500 in 15 din ultimii 22 de ani.

Valoarea fondului de investitii a crescut de 30 de ori in 20 de ani, datorita achizitiilor, investitiilor si a deciziilor de afaceri luate de Buffett. Cu toate acestea, Buffett intampina tot mai des dificultatii in ceea ce priveşte continuarea si imbunatatirea performantelor odata cu extinderea si expansiunea grupului sau.