Firmele au prea putini lei in conturi

Autor: Ciprian Botea 21.12.2009

Lichiditatile companiilor nu au dat semne de revenire nici in noiembrie, cand sumele refuzate la plata cu instrumente de debit au totalizat aproape 930 mil. lei (217 mil. euro), in scadere usoara comparativ cu luna anterioara, dar cu 53% peste nivelul consemnat la inceputul acestui an, arata datele BNR.
Sumele refuzate la plata - cazurile in care bancile nu au gasit suficiente lichiditati in conturile titularilor pentru a onora biletele la ordin, cecurile sau cambiile emise - au depasit in octombrie pentru prima data pragul de 1 mld. lei, in conditiile in care firmele se confrunta cu scaderea vanzarilor si conditii restrictive de creditare.
"Este normal ca refuzurile la plata sa fie ridicate in contextul economic actual, dar in perioada urmatoare ar trebui sa asistam la o temperare a ritmului de crestere", apreciaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
Numarul refuzurilor la plata s-a dublat in circa un an si jumatate, iar in noiembrie s-a mentinut la peste 41.000 de incidente.
"O imbunatatire a situatiei platilor nu va aparea decat in momentul in care si mediul economic se va imbunatati. Momentul revenirii depinde de evolutia veniturilor populatiei, a cifrelor de afaceri ale companiilor si de masurile de reforma adoptate de Guvern", noteaza Lucian Anghel.
Refuzurile la plata cu instrumente de debit continua sa se mentina la un nivel ridicat, in conditiile in care firmele utilizeaza aceste mijloace mai putin decat in anii trecuti. In primele noua luni tranzactiile cu cecuri, cambii si bilete la ordin au totalizat 47 mld. lei, in scadere cu 17% comparativ cu intervalul similar din 2008, potrivit datelor Transfond. Scaderea tranzactiilor cu instrumente de debit este determinata inclusiv de faptul ca multe firme nu mai accepta sa primeasca de la clienti cecuri, cambii sau bilete la ordin de teama ca la scadenta nu vor avea de unde sa-si incaseze banii.