Stirile saptamanii in "Profesii"

Ziarul Financiar 21.12.2009

Managerii se Inscriu la EMBA pentru un job mai bun dupa criza

Numarul managerilor care s-au inscris in acest an la programul de Executive MBA oferit pe piata locala de scoala de afaceri WU Executive Academy din cadrul Universitatii de Stiinte Economice si Administrative din Viena este mai mare fata de anul trecut, in ciuda faptului ca angajatorii si-au diminuat bugetele de investitii in angajati.

Un numar de 34 de manageri romani vor incepe anul acesta programul de EMBA oferit de scoala de afaceri austriaca, in conditiile in care anul trecut au fost numai 27 de studenti la program. Motivul?

"Managerii s-au inscris anul acesta la program pentru a suporta mai bine criza, dar mai ales pentru ca in viitor sa poata obtine joburi mai bune", sustine Bodo B. Schlegelmilch, decanul WU Executive Academy.

Majoritatea celor care s-au inscris in acest an la program provin din sectorul bancar, unde 12 executivi de la BCR, Banca Romaneasca, Citibank, Eximbank, Piraeus Bank sau Garanti Bank urmeaza sa invete cele mai bune strategii de management in una din cele mai dificile perioade pentru sistemul bancar. "Ne-am adaptat si modulele programului: in finante, ne-am focusat mai mult pe partea de risc, in marketing, pe partea strategii de promovare si vanzare in perioade dificile, iar in consumer goods ne-am uitat mai mult la clienti si la felul in care acestia au fost afectati de problemele economice", explica Schlegelmilch. Programul de EMBA este oferit la Bucuresti de aproape trei ani, iar decanul WU Executive Academy spune ca nu exista diferente intre abilitatile managerilor locali fata de liderii austrieci sau europeni.

"Managerii romani cu care am lucrat pana acum sunt caracterizati de o curiozitate intelectuala extrema, muncesc din greu ca sa invete pentru EMBA si in acelasi timp sa lucreze si incearca sa «profite» de profesori cat de mult pot." Scoala de afaceri WU Executive Academy ofera in Romania cel mai scump program de EMBA, in valoare de 35.000 de euro. Pentru primele doua promotii de absolventi de pe piata locala, programul a functionat pe baza unui sistem de burse acordate in parteneriat de Erste Bank/BCR si OMV/Petrom, care au sponsorizat in fiecare an 20 din cele 30 de locuri. In acest an, WU Executive Academy a oferit 20 de burse in valoare de 15.000 de euro.

Liliana Solomon, CEO al Vodafone Romania, singura romanca din topul britanic "100 Women to Watch"

Liliana Solomon, 44 de ani, CEO al companiei Vodafone Romania, al doilea jucator de pe piata locala de telecom, este singura femeie executiv care ar putea sa obtina o functie in consiliile de administratie din topul celor 350 de firme listate in Financial Times Stock Exchange Index (FTSE), potrivit unui raport britanic care monitorizeaza prezenta femeilor in consiliile de administratie. "Raportul examineaza si numarul femeilor aflate la nivelul imediat inferior consiliului de administratie, adica in comitetele executive. In prezent, aproximativ 2.300 de femei se afla in comitetele executive", spune Elena Doldor, doctorand la Cranfield School of Management in Anglia si co-autoarea raportului "The Female FTSE Board Report". Anul acesta, raportul a fost insotit de suplimentul "100 Women to Watch", care listeaza 100 de femei de afaceri aflate in prezent in roluri executive importante, dar care au potential de a deveni directori non-executivi in firmele FTSE350. "Liliana Solomon este singura romanca prezenta in acest top. Numeroase studii au demonstrat ca prezenta femeilor in structurile de leadership este asociata cu o mai buna performanta financiara a firmelor si cu atitudini pozitive din partea potentialilor investitori. Norvegia, Spania si Franta au adoptat relativ recent o legislatie in acest sens", explica Doldor, care are ca arie de cercetare leadershipul feminin in afaceri. Lista femeilor-executivi din suplimentul "100 Women to Watch" include directori din Marea Britanie, Turcia, Cehia, SUA sau Franta. Liliana Solomon a preluat in noiembrie 2005 conducerea subsidiarei locale a grupului britanic Vodafone, cel mai mare operator de telefonie mobila din lume. Anterior, ea a ocupat pozitii de top management la alte companii telecom de pe continent, precum T-Mobile, Cable & Wireless si Deutsche Telekom. In 1995 a absolvit programul de MBA al Insead, una din cele mai bune scoli de afaceri din Franta.

UniCredit acorda o bursa de 60.000 de euro pentru cercetatori

UniCredit Group si fundatia Ugo Foscolo acorda o bursa anuala in valoare de 60.000 de euro pentru cel mai bun cercetator din cele 22 de tari in care grupul este prezent, inclusiv in Romania. Bursa poate fi prelungita si pentru un al doilea an de studiu.

Pentru a aplica la bursa post-doctorala, candidatii trebuie sa fie absolventi ai unei facultati in domeniul cercetarii, sa aiba un doctorat sau sa fie in proces de finalizare a unui astfel de program in domeniul economiei sau finantelor pe un alt continent. De asemenea, bursa poate fi castigata de cercetatorii care predau sau sunt implicati in proiecte de cercetare in tarile unde grupul nu opereaza, dar care vor sa isi continue activitatea in una din tarile europene in care grupul este prezent. Cei care vor sa obtina bursa mai au aproape trei saptamani la dispozitie pentru inscrierile din anul universitar 2010 - 2011, termenul-limita pentru trimiterea aplicatiilor fiind 31 decembrie. Pana la jumatatea acestei luni, si absolventii sau studentii facultatilor de economie sau finante din tarile in care grupul este prezent au putut sa se inscrie pentru o bursa doctorala intr-una din universitatile europene. Pe langa bursa in valoare de 25.000 de euro, grupul acopera si taxele de scolarizare.

Grupaj realizat de Adelina Mihai