Delicatese culturale de la Cluj

Autor: Radu Constantinescu 17.12.2009
Dacă astăzi (vineri, 18 decembrie) vă aflaţi in Cluj, nu rataţi două evenimente culturale care, cu siguranţă, vă vor descreţi frunţile.
La ora 12.00, sunteţi invitat la microrevelionul scriitorilor clujeni, iniţiat, proiectat, organizat şi finalizat de Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor. In saloanele acesteia, veţi avea prilejul de a asista la un cocktail literar-gastronomic, care va debuta cu o lansarea albumului trilingv «Cluj Napoca - un oraş in mişcare», editat de revista Tribuna, şi va continua cu un inedit recital de poezie şi proză originală, dedicat iernii care, in aceste zile, a sosit cu adevărat. Important de precizat este faptul că dineul care va urma «desertului» cultural este pregătit in totalitate de organizatoare, cu preparate specific ardeleneşti…

Iar după ce veţi savura gustoasele bucate purtând autograful scriitorilor clujeni, in cursul serii, de la ora 19.00, vă veţi putea relaxa in sălile Muzeului de Artă, luând contact direct cu armele tradiţionale şi cu artele marţiale din Ţara Soarelui-Răsare, cu prilejul vernisajului expoziţiei "Spiritul lui Budo. Istoria Artelor Marţiale Japoneze". Organizată in colaborare de Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Ambasada Japoniei in România, Japan Foundation si Compania de Teatru "Art Act", expoziţia marchează incheierea seriei de manifestări culturale desfăşurate in cadrul "Anului prieteniei dintre Japonia şi ţările dunărene", precum şi implinirea a 50 de ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice dintre Japonia şi România. Expoziţia include două secţiuni: prima reuneste arme tradiţionale japoneze, armuri, căşti şi alte accesorii de luptă care ilustrează evoluţia acestora din secolul al VIII-lea pină in secolul al XIX-lea. Cea de-a doua secţiune ilustrează reorganizarea artelor marţiale incepută in secolul al XIX-lea şi continuată in secolul al XX-lea, cu modificările corespunzătoare ale echipamentelor de luptă, dar cu păstrarea spiritului artelor marţiale in viaţa cotidiană a Japoniei de azi.