2010 va fi un an mult mai greu pentru investitori

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 17.12.2009

Pentru unii investitori a fost usor sa investeasca in 2009, acestia plasandu-si pur si simplu banii in active ale caror preturi se aflau la minime record si privind cum valoarea acestora creste.



Se pare ca anul 2010 ar putea fi mult mai dificil, necesitand o selectie atenta si concentrare pentru a genera cele mai bune rezultate, conform unei analize a agentiei de presa Thomson Reuters.

La inceputul lunii martie, investitorii au decis ca sistemul financiar nu va aluneca intr-o noua Mare Recesiune si ca, drept rezultat, activele mai riscante, cum ar fi actiunile si obligatiunile cu randamente mai crescute, se vandusera prea masiv, la preturi reduse.

Cresterile burselor mondiale din 2009, de pana la 30% de la inceputul anului si 72% fata de minimul atins la inceputul lunii martie, au venit in principal in urma achizitiilor masive.

Cu cat mai vandut fusese un activ, cu atat valoarea acestuia crestea, in conditiile in care investitorii se "imbulzeau" catre orice randament puteau gasi.

Situatia a aparut dupa ce autoritatile au aratat clar ca nu vor mai permite prabusirea niciunei banci mari si pe fondul pomparii de lichiditati in sistem de catre bancile centrale.

In pragul noului an, insa, s-au schimbat multe. Cresterile mari de preturi s-au epuizat, iar bancile centrale isi pregatesc masurile de retragere a stimulentelor aruncate in piete de la inceputul crizei mondiale.

"2010 va fi un an al selectiei, cu o inclinatie foarte mare catre calitate", a declarat Bob Parker, vicepresedinte al diviziei de asset management a Credit Suisse.

Necesitatea unei gandiri mai selective decurge de asemenea din starea economiei mondiale, care, desi se redreseaza, este inca fragila. In acest context, investitorii au devenit mai prudenti cu privire la mediul de investitii, o prudenta intensificata de problemele din Dubai, Grecia sau Spania.

In ceea ce priveste actiunile, acest lucru inseamna ca investitorii vor fi probabil mai selectivi in privinta a ceea ce cumpara, desi acestia cred in continuare ca bursele vor reveni pe crestere.

Conform lui Parker, preferate vor fi actiunile companiilor cu un grad scazut de indatorare, cu un nivel ridicat al dividendului si o cota de piata solida cu perspective de mentinere a acesteia.

Iar in conditiile in care investitorii devin selectivi cu privire la actiuni, acestia ar putea avea o atitudine similara si cu privire la regiuni si alte clase de active.

Desi pietele emergente se vor numara printre favoritele investitorilor si in 2010, atentia acestora se va concentra pe tari solide din punct de vedere fiscal din Asia, cum ar fi China, in detrimentul tarilor din Europa de Est, de exemplu.

Cel mai mare risc legat de acest scenariu este ca asteptarile privitoare la evolutiile economice din 2010 sa se dovedeasca a fi false. In acest caz, activele mai riscante si-ar putea continua cresterea din acest an.