Romstal Leasing inchide jumatate din agentii

Autor: Angela Placinta 15.12.2009

Romstal Leasing, companie achizitionata in urma cu trei ani de grupul belgian KBC pentru suma de 70 mil. euro, intentioneaza sa inchida jumatate din agentiile pe care le detine in toata tara si sa renunte la un sfert din angajati, in conditiile in care activitatea s-a redus semnificativ fata de anul trecut, potrivit unor surse aproapiate companiei.

Astfel, compania intentioneaza sa inchida 13 din cele 26 de puncte de lucru pe care le detine in prezent si sa disponibilizeze 40 de angajati dintr-un total de 170, cea mai mare parte din posturile care urmeaza sa fie restructurate fiind din tara, din departamentele de vanzari.

"Motivul principal care a stat la baza acestei decizii il reprezinta nevoia de eficientizare a activitatii companiei in contextul crizei economice actuale, ceea ce poate avea ca si consecinte indirecte disponibilizarea, dar si recrutarea de personal pentru pozitii nou create, astfel incat in momentul revigorarii pietei Romstal Leasing sa se afle intr-o pozitie competitiva", au declarat oficialii Romstal Leasing.

Piata de leasing a fost puternic lovita de criza anul acesta, la sfarsitul lunii septembrie valoarea bunurilor finantate de companiile locale fiind de circa 1,24 mld. euro, cu 74% mai mica decat in aceeasi perioada din 2008. Piata a fost afectata de scaderea vanzarilor de masini noi, a celor de echipamente si de inghetarea proiectelor imobiliare. Pe de alta parte, firmele de leasing au recuperat mii de masini de la clientii rau-platnici, pe care incearca sa le revanda.

Romstal Leasing nu a publicat valoarea bunurilor finantate in primele noua luni. Cele mai recente date disponibile sunt pentru primul trimestru, care indica o scadere de 95% a valorii bunurilor finantate, pana la 2,2 milioane de euro. Grupul KBC, care a primit recent un imprumut de 7 mld. euro de la guvernul belgian, mai detine pe piata locala un broker de asigurari, unul pe bursa si o firma de credite de consum, pentru ultima fiind in cautarea unui cumparator.