CONCERT/ Abundenta de decembrie

Autor: Parau Oltea Serban 15.12.2009

Ma gândeam ce sa aleg din acest decembrie in care, din punct de vedere muzical, toata lumea parca si-a propus sa contrazica, printr-o abundenta de oferte concertistice, evidenta crizei, cu efecte clare si in domeniul artistic.



Din ratiuni ce tin de posibilitatile de stimulare a optimismului, m-am oprit asupra unor initiative ce implica muzicieni tineri, in acceptiunea cea mai larga a termenului, care se refera in mod deosebit la entuziasmul ca stare de spirit dominanta.

In aceasta idee m-am bucurat ca am revazut de doua ori pe afisele lunii decembrie Orchestra Nationala de Tineret din România, acest tip de organism artistic colectiv care reprezinta chintesenta optimismului fiind o entitate artistica infiintata la initiativa violoncelistului Marin Cazacu. Compusa din tineri instrumentisti cu vârste cuprinse intre 18 si 25 de ani si pregatita inca de la infiintarea ei (in urma cu un an si jumatate, la Sinaia) de Cristian Mandeal, orchestra functiona doar in contextul cantonamentelor de vara de la Sinaia, finalizate prin mai multe concerte. Acum este rpimaoara când ii auzim si in alte contexte. Seriozitatea, avântul cu care participa acesti tineri muzicieni la actul artistic, potentialul unei orchestre "de proiect" ar trebui sa atraga si un public pe masura, eventual de aceeasi virsta, acel public nou de care avem atât de mare nevoie.

Daca ei nu reusesc inca sa actioneze si asupra structurii publicului, cei care o fac sustinut de trei ani incoace sunt Romanian Piano Trio, care au incheiat sâmbata la Bucuresti al patrulea Turneu National MusicON LG. Alexandru Tomescu cu vioara sa Stradivarius-Elder-Voicu (care in afara faptului ca este un instrument remarcabil, este si un extraordinar agent de PR), pianistul Horia Mihail si violoncelistul Razvan Suma au urcat pe scena Salii Radio in tricouri colorate, reusind ceea ce se spune ca este aproape imposibil : sa umple aproape cele peste 900 de locuri ale salii la un recital de muzica de camera, la care biletele au costat intre 15 si 30 de lei.

Periplul lor muzical a cuprins 22 de concerte in intreaga tara, in orase cu o viata muzicala constanta (precum Iasi, Cluj, Timisoara si nu numai), sau in altele (precum Onesti, Bistrita, Brad sau Baia Mare) in care prezenta celor trei a reprezentat un eveniment in sine care a atras un public divers si avid de muzica clasica.

"Am realizat ca aceasta editie a turneului MusicON LG este una cu totul speciala: munca noastra care a inceput in urma cu aproape 5 ani a inceput sa dea roade. In toate salile in care am cântat, in licee, in scoli, am fost primiti cu entuziasm, bucurie si multa, multa caldura de spectatori tineri, care iubesc muzica si frumosul. Am fost, alaturi de colegii mei, martor al unor momente impresionante: sali arhipline care se ridica in picioare, aplaudând muzica lui Haydn si a lui Mendelssohn", a declarat Horia Mihail, pianistul formatiei.

Am vazut destui copii, elevi si studenti, dar si public matur, cunoscator la recitalul Haydn-Mendelssohn de la Sala Radio... M-am convins inca odata ca lumea este incântata, ca isi doreste sa fie surprinsa, chiar si in atât de previzibilul domeniu al muzicii clasice. Iar artistii, chiar daca unii dintre ei declara ca succesul nu ii intereseaza, vor fi intotdeauna mult mai fericiti daca vor avea sali pline si entuziaste, ceea ce a fost cazul la finalul turneului Romanian Piano Trio din acest an. Cu siguranta, atmosfera acelei seri ii va determina pe cei trei sa continue si sa reia, de fiecare data cu un entuziasm care nu vrea sa dispara indemnul din spotul cu care au inceput in urmi cu trei ani : "Asculta si daca ceea ce auzi este nevoia ta de muzica..."

OLTEA SERBAN-PARAU (n. 12 martie 1969) este muzicolog si critic muzical, actualmente redactorul-sef al postului public Radio Romania Cultural, dupa ce a condus timp de 7 ani postul particular Radio Romantic. Semneaza in continuare rubrici saptamanale in Ziarul de Duminica si Adevarul literar. Activitatea ei publicistic" cuprinde peste 2.000 de articole aparute in presa scrisa, majoritatea pe teme muzicale, sute de emisiuni si programe de radio si numeroase emisiuni si aparitii TV. Este semnatara traducerii si a articolelor privind compozitorii romani pentru Larousse - Dictionar de mari muzicieni, si responsabila cu sectiunea muzical" a Dictionarului enciclopedic. Este membra a Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania. A fost distinsa cu mai multe premii, printre care Premiul pentru Originalitatea Profilului Radiofonic al Consiliului National al Audiovizualului in 2002 si Premiul pentru Publicistica al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania in 2006.