Producatorii de paine cheama Concurenta in instanta. Chiritoiu spune ca nu este surprins

Autor: Diana Tudor Stoica 14.12.2009

Producatorii de panificatie Comcereal Focsani si Andana Pan, care au fost sanctionati saptamana trecuta de Consiliul Concurentei cu amenzi cumulate de jumatate de milion de euro pentru cresterea simultana a pretului la paine, spun ca vor contesta decizia in instanta in cursul acestei saptamani.

"Vom contesta pentru ca este o decizie injusta, abuziva si pentru ca nu au tinut cont de argumentele noastre. Nu a existat aceasta intelegere intre producatori de a mari preturile, iar decizia lor pleaca de la o prezumtie. Nu au dovezi", a declarat Gelu Scutaru, director general al Comcereal Focsani.

Comcereal Focsani a fost amendata saptamana trecuta cu 4% din cifra de afaceri, respectiv 1,9 mil. lei (450.000 de euro), aceasta fiind cea mai mare amenda aplicata de Consiliul Concurentei unui producator de panificatie din judetul Vrancea pentru cresterea simultana a pretului painii la inceputul anului 2007.

"Amenda este de 4% din cifra totala de afaceri, in conditiile in care painea alba realizeaza doar 2% din afacerile noastre. La 1 aprilie 2007 era imperios sa crestem preturile la paine deoarece crescuse pretul materiei prime, al energiei si noi vindeam painea in pierdere. Am facut dovada ca timp de trei luni am inregistrat pierderi inainte sa crestem preturile", a mai spus Scutaru, adaugand ca preturile nu au crescut peste cele din restul tarii.

In acelasi timp, Andana Pan, companie sanctionata cu 3% din cifra de afaceri, 126.000 lei (circa 32.000 de euro) si producatorul de panificatie care a primit cea mai mare sanctiune din judetul Maramures, sustine ca nu a crescut preturile in perioada anchetata.

"Andana Pan si-a pastrat aceeasi oferta de pret din luna ianuarie 2005 pana in luna decembrie 2006, fara ca sedinta din cadrul asociatiei fortelor de munca din februarie 2006 (in care alti producatori au atins subiectul pretului - n.red.) sa influenteze in vreun fel politica de pret a firmei", a declarat Adrian Dan Pop, reprezentantul companiei.

Consiliul Concurentei a anuntat saptamana trecuta ca a amendat cu 6,3 mil. lei (1,5 mil. euro) 48 de producatori de paine din judetele Vrancea si Maramures, pentru ca au crescut simultan pretul. Potrivit reprezentantilor Consiliului Concurentei, in urma investigatiei s-a confirmat faptul ca a existat o intelegere intre 17 firme din judetul Maramures si 31 de firme din judetul Vrancea, care au crescut pretul painii de la 1,56 lei pen kilogram la 2,1 lei pe kilogram in trei zile.

"Asa se intampla de obicei. Producatorii contesta decizia Consiliului Concurentei, iar procesele dureaza aproximativ trei ani. Nu este o surpriza pentru mine faptul ca au contestat decizia pentru ca instanta le amana platile pana la finalizarea procesului, surpriza va fi cand platesc. In 85% din cazuri deciziile finale ale instantei ne sunt favorabile", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.