Rezultate: Nemtii de la HeidelbergCement vand in Romania cat in Polonia

Ziarul Financiar 14.12.2009

Vanzarile Carpatcement Holding, subsidiara locala a grupului german HeidelbergCement, au avut o pondere de 4,3% in cifra de afaceri totala a grupului din operatiunile cu ciment in perioada ia-nuarie-septembrie, echivalentul a 2,6 milioane de tone, daca luam in calcul ca grupul a vandut in primele noua luni 59 mi-lioane de tone de ciment.

Astfel, divizia locala a realizat vanzari similare cu cele din Polonia, o piata de doua ori mai mare decat cea romaneasca.

Compania a inregistrat in primele noua luni o scadere de 16% a vanzarilor in volum comparativ cu perioada similara a anului trecut, insa pe intregul an vanzarile vor scadea cu 20%, pana la 235 de milioane de euro, potrivit raportului trimestrial al grupului.

Preturile medii au crescut anul acesta dupa ce compania a introdus noi tipuri de produse mai scumpe si a vandut mai mult ciment la sac, care este mai scump.

"Pentru sfarsitul anului anticipam procente apropiate de scadere fata de anul trecut cu cele raportate pentru primele noua luni", a declarat Mihai Rohan, presedintele si directorul general. Insa businessul total-ciment, agregate, betoane - va inregistra o scadere de 30% in euro anul acesta, din cauza diminuarii investitiilor nonrezidentiale (birouri, proiecte comerciale, logistice sau hoteluri) si a numarului redus de proiecte de infrastructura.

"Factorii care au determinat aceasta evolutie sunt in primul rand cererea scazuta - am inregistrat o diminuare a volumului vanzarilor cu procente cuprinse intre 20% si 60%, in functie de piata ana-lizata - ciment, agregate, betoane, in al doilea rand continua degradare a pretului de vanzare si cresterea intr-un ritm sustinut a riscurilor comerciale conducand in final la cresterea costurilor pentru provizionarea creantelor incerte", explica reprezentantii Carpatcement.

HeidelbergCement, care a intrat pe piata locala in 1998, detine trei fabrici de ciment pe piata locala- la Bicaz, Fieni si Deva, la care se adauga 15 statii de betoane, sapte cariere si sapte balastiere pentru productia de agregate. La nivel de grup, cifra de afaceri s-a situat la 8,4 miliarde de euro in perioada ianuarie-septembrie, cu 22,4% mai redusa decat in intervalul similar din 2008.