De ce platesc romanii cel mai mult pentru Blackberry

Autor: Adrian Seceleanu 10.12.2009

Blackberry, cea mai utilizata solutie de e-mail mobil din mediul de business, un serviciu care permite primirea in timp real a mesajelor si vizualizarea unor documente Word sau Excel direct de pe telefonul mobil, are cele mai mari tarife din regiune in Romania, din punctul de vedere al raportului dintre costuri si cantitatea de informatii transferata.

Orange, Vodafone si Cosmote - cei trei operatori de telefonie mobila care vand solutiile Blackberry in mai multe tari din regiune, ofera un trafic de date inclus mai mic in Romania, chiar daca nu practica tarife absolute mai mari pe piata locala.

Spre exemplu, cu un abonament Blackberry de aproximativ 10 euro pe luna un grec primeste trafic de 100 MB de date, iar un roman doar 5.

Avand un trafic de date inclus mai mic, romanii risca sa depaseasca cu usurinta limitele incluse de trafic, astfel ca pot ajunge rapid in situatia de a plati facturi mai mari, pentru ca volumul de date suplimentar se plateste. Operatorii spun ca preturile sunt motivate de subventiile mari la telefoane. In Romania sunt aproximativ 50.000 de utilizatori de Blackberry.