La primirea Premiului Nobel pentru Pace, Obama apara razboiul

Autor: Magraon Andreea 10.12.2009

Presedintele american Barack Obama a primit ieri Premiul Nobel pentru Pace, la Oslo, in cadrul unei ceremonii in care a vorbit despre importanta razboiului.

"Suntem in razboi si eu sunt responsabil pentru trimiterea a mii de oameni pe cele doua fronturi de razboi (Afganistan si Irak - n. red.)", a spus presedintele american in discursul de primire al premiului. "Pacea este scopul, dar cateodata razboiul e justificat", a mai spus Obama. Acordarea premiului presedintelui Obama este controversata avand in vedere ca lideri marcanti ai lumii considera ca decizia a fost prematura si deoarece presedintele american a anuntat la 1 decembrie ca va trimite inca 30.000 de soldati in Afganistan. Comitetul Nobel a anuntat ca Obama a castigat premiul in octombrie, recunoscand aspiratiile acestuia de a reface relatiile SUA cu restul lumii.

Obama a salutat ieri mostenirea lasata de Martin Luther King, care a primit aceeasi distinctie in urma cu 45 de ani si de care presedintele SUA sustine ca este inspirat.

"Cand King a castigat premiul, acest lucru a avut un efect de incurajare in lume, dar i-a consolidat, de asemenea, statutul in Statele Unite intr-o maniera ce i-a permis sa fie mai eficient", a declarat Obama.