Distanta PD-L pana la o majoritate pentru un nou guvern este de numai doua voturi

Ziarul Financiar 11.12.2009

Liderii PD-L sunt inca optimisti ca vor putea forma guvernul impreuna cu PNL, iar unii dintre ei cred chiar ca acest lucru se va intampla pana in Anul Nou. PSD mai spera insa ca poate tine unita alianta cu PNL si UDMR.



Reuniunea liberalilor de miercuri nu a adus o idee clara asupra modului in care ar urma sa arate acest guvern, insa un lucru pare limpede acum, desi lucrurile pot evolua spectaculos: PD-L nu va atribui fotoliul de prim-ministru liberalilor (conditia lor de a discuta despre o alianta) si s-ar putea merge pe varianta unui guvern impreuna cu UDMR, minoritati si independenti - care numara, impreuna, 234 de voturi fata de majoritatea necesara de 236 de voturi pentru trecerea guvernului prin Parlament. Ramane, asadar, ca PD-L sa mai stranga doua voturi, iar vicepresedintele PD-L, Gheorghe Flutur, lasa sa se inteleaga ca acest lucru nu va fi o problema.

"Sunt convins ca vom avea un guvern pana la inceputul anului viitor. Avem semnale ca multi dintre liberali ar vrea sa vina sa faca un guvern cu noi", spune Flutur, in ciuda deciziei de miercuri seara a liberalilor de a-l mandata pe Crin Antonescu (care refuza declarativ alianta cu PD-L) sa negocieze.

Negocierile sunt intarziate in asteptarea deciziei Curtii Constitutionale de validare sau nu a scrutinului de duminica, in urma sesizarii PSD care a acuzat fraudarea lui. Formarea ultimelor trei guverne a durat, in medie, cam o luna.

Opozitia nu sta nici ea cu mainile in san si, cel putin PSD, face tot posibilul pentru a-l bloca pe Traian Basescu, cel care desemneaza premierul.

Presedintele UDMR Marko Bela a admis ca a discutat cu liderul PSD Mircea Geoana despre oportunitatea colaborarii in cadrul majoritatii PSD-PNL-UDMR, in conditiile in care Klaus Iohannis s-a retras.

UDMR si-a aratat disponibilitatea, marti, de a intra la guvernare alaturi de PD-L, incercarea PSD fiind acum de a tine Uniunea departe de aceasta intelegere.

Intrebat daca a discutat cu liderul PSD despre posibilitatea continuarii colaborarii cu PSD si PNL in varianta in care premier ar fi Crin Antonescu, liderul Uniunii a raspuns ca acest subiect nu a fost abordat. Insa presedintele PSD crede ca acest lucru este posibil si il vede in fruntea acestei constructii pe Crin Antonescu.

Geoana a afirmat ieri la radioul public ca PSD este pregatit atat pentru putere, cat si pentru opozitie si a sustinut ca partidul este extrem de unit in acest moment.

Or, mai multi lideri PD-L au exclus orice guvernare impreuna cu PSD, caz in care singura varianta, pur teoretica, pentru social-democrati de a guverna ar fi sa o faca in ciuda vointei lui Traian Basescu care desemneaza premierul si sa trimita astfel PD-L in opozitie.

Pentru a guverna, PSD este dispus sa-i lase fotoliul de premier lui Crin Antonescu, ceea ce PD-L refuza.

Geoana afirma ca l-ar sustine pe Antonescu premier, acesta fiind, in opinia sa, "primul nume onorabil" pentru acest post. Liderul PD-L a sustinut ca, daca majoritatea PSD-PNL-UDMR rezista, iar Basescu refuza numirea premierului din partea acesteia, poate fi sesizata Curtea Constitutionala.

Potrivit Constitutiei, presedintele este cel care desemneaza premierul, dar, in timpul campaniei electorale, alianta PSD-PNL-UDMR a sustinut ca, de vreme ce are majoritatea in Parlament, trebuie sa-si aleaga premierul. PD-L sustine, prin vocea lui Gheorghe Flutur, ca electoratul a refuzat la urne nu doar candidatul PSD, ci intreaga constructie pe care a propus-o - o coalitie PSD-PNL-UDMR cu Iohannis premier:

Daca UDMR trece cu arme si bagaje de partea

PD-L, guvernul poate trece cu sprijinul unora dintre parlamentarii opozitiei. Numai ca interesul nu este doar ca guvernul sa treaca, ci sa aiba si o majoritate solida pentru a-si trece mai apoi prin Parlament bugetul si legile esentiale care deriva din acordul cu FMI.

Cat au durat negocierile pentru formarea guvernelor

Guvernul lui Adrian Nastase (PSD) - investit in 32 de zile

Desi PSD a castigat un scor bun la alegerile din 2000, de 37%, guvernul lui Adrian Nastase a avut nevoie sa negocieze mai bine de o luna de zile cu opozitia pentru a-si asigura majoritatea, in conditiile in care orice colaborare cu PRM-ul lui Corneliu Vadim Tudor, care obtinuse aproximativ 20%, era exclusa cel putin la nivel declarativ. Adrian Nastase a obtinut OK-ul PNL si UDMR pentru investitura, in vreme ce PD a votat impotriva, alaturi de PRM.

Guvernului lui Calin Popescu-Tariceanu (PNL) - investit in 30 de zile

Alianta Dreptate si Adevar PNL-PD a obtinut 33% la alegerile din 2004, un scor mai mic decat al lui Nastase in 2004, asadar guvernul Calin Popescu-Tariceanu s-a nascut mult mai greu. Dincolo de acordul pe care l-a incheiat cu UDMR si PC (pe care l-a smuls dintr-un acord cu PSD-ul), a luat timp marea impartire a portofoliilor intre partide si a functiilor din teritoriu, pe baza unui algoritm complicat la care liderii au lucrat zile si nopti. Votul de investitura a avut loc intre Craciun si Anul Nou.

Guvernul lui Emil Boc (PD-L) - investit in 22 de zile

A durat o saptamana dupa alegerile de anul trecut din noiembrie, ca PD-L si PSD sa se inteleaga asupra formarii celei mai mari coalitii la guvernare, in conditiile in care PNL a refuzat sa intre in ecuatia puterii. Negocierile pe functii, desi impartite corect in urma unei trageri la sorti, au fost tergiversate si de abandonul premierului desemnat Theodor Stolojan, el fiind inlocuit de urgenta cu Emil Boc.

Geoana, PSD: Crin ar fi un premier excelent

Presedintele PSD, Mircea Geoana, afirma, intr-un interviu la postul public de Radio, ca l-ar sustine pe Crin Antonescu premier intr-un guvern PSD-PNL-UDMR, acesta fiind in opinia sa "primul nume onorabil" pentru acest post, fiind o propunere "excelenta". Presedintele PNL Crin Antonescu a afirmat miercuri seara intr-un interviu la Antena 3 ca daca PNL va primi in urma negocierilor cu partidele postul de premier, atunci el va fi premierul, dar ca nu va accepta sa intre intr-un guvern-marioneta al lui Traian Basescu.

Flutur, PD-L: Daca PNL nu vrea cu noi, atunci sa stea in opozitie

"Sunt convins ca pana in Anul Nou vom avea un guvern. Avem semnale ca multi dintre liberali vor sa faca un guvern cu noi", spune Gheorghe Flutur, vicepresedinte al PD-L. In lipsa altor lideri ai PD-L, plecati la Bonn, la congresul Partidului Popular European (delegatie condusa de Traian Basescu), Flutur a fost ieri unul dintre putinii lideri democrat-liberali ramasi sa evalueze pentru mass-media sansele formarii unui guvern. Potrivit lui Flutur, este exclusa o alianta PD-L cu PSD pentru ca electoratul s-a pronuntat in acest sens: "Electoratul s-a pronuntat pentru dreapta si pentru PSD in opozitie. Daca majoritatea parlamentara (PSD, PNL, UDMR - n.n.) insista ca formeaza inca o majoritate, ceea ce eu nu cred, atunci votul pentru Traian Basescu trebuie interpretat ca electoratul a decis ca aceasta majoritate sa treaca in opozitie", spune Flutur, care lasa sa se inteleaga astfel ca ideea unui guvern minoritar PD-L nu este exclusa.

Marko, UDMR: Un guvern minoritar, o solutie de avarie

Presedintele UDMR Marko Bela a declarat ieri ca un guvern minoritar ar fi o solutie de avarie si a afirmat din nou ca Uniunea este deschisa catre toate formulele de guvernare, nu numai in cadrul majoritatii PSD-PNL-UDMR, ci si spre o varianta PD-L-PNL-UDMR. Liderul Uniunii a explicat ca in lunile urmatoare Guvernul va trebui sa ia masuri foarte clare si foarte dure pentru a combate criza si nu este nevoie de o lupta politica permanenta intre Guvern, Parlament si Presedintie, ci de un guvern care sa aiba o larga sustinere.