Soros cere tarilor dezvoltate sa deblocheze discutile asupra unui acord privind schimbarea climatica prin apelul la fonduri FMI

Ziarul Financiar 10.12.2009

Finantistul miliardar George Soros a declarat pentru Reuters ca a gasit o cale prin care sa deblocheze discutiile cu privire la semnarea unui nou acord privind schimbarea climatica folosind active ale Fondului Monetar International (FMI).

Discutiile ONU de la Copenhaga, care ar fi trebuit sa schiteze un nou tratat cu privire la schimbarea climatica, au fost blocate ca urmare a neintelegerilor privind participatia fiecarei tari cu fonduri pentru reducerea emisiilor de carbon.

"Am gasit o cale astfel incat altcineva sa plateasca... in vederea mobilizarii rezervelor care stau blocate", a spus Soros.

Conform acestuia, tarile dezvoltate ar putea investi o parte din drepturile de tragere ale FMI care se ridica la 283 miliarde dolari pentru a investi in proiecte de reducere a emisiei de carbon.

Declaratiile finantistului vin dupa ce tarile mai sarace au cerut celor mai bogate sa cheltuiasca 1% sau mai mult din fondurile proprii pentru a reduce emisiile de carbon sau aproximativ 300 miliarde dolari anual, aproape dublu fata de cat estimasera tarile industrializate.