Dilema PNL: care este varianta optima, cu PD-L la putere sau cu PSD in opozitie?

Ziarul Financiar 10.12.2009

Disponibilitatea unor importanti oameni din teritoriu ai PNL de a intra la guvernare este la fel de mare ca incapatanarea celor de la centru de a ramane in afara unei aliante cu PD-L. In aceeasi vreme, o serie de fruntasi ai PSD ar fi dispusi sa sustina validarea parlamentara a unui guvern minoritar al PD-L. Incet, se degajeaza o formula de guvernare.

PD-L a transmis ieri oficial PNL oferta de a veni la negocieri pentru formarea unei majoritati. Niciunul dintre partidele care au pierdut alegerile prezidentiale (PSD, PNL, UDMR) nu mai vorbeste acum despre un incrancenat front comun impotriva a ceea ce va propune Traian Baescu ca premier chiar daca refuza o colaborare directa cu el.

Ce sustinere va avea guvernul?

Problema care se pune acum este ce sustinere va avea acest guvern, pentru ca, esential, este ca el sa aiba si un sprijin consistent dupa ce va fi trecut de votul Parlamentului.

Dintre liberali si din declaratiile lor publice cei mai inversunati oponenti ai unei guvernari cu PD-L raman seful partidului, Crin Antonescu si primul sau adjunct, prim-vicepresedintele Ludovic Orban.

Liberalii s-au intalnit aseara pentru a decide daca intra la guvernare sau raman in opozitie. Una dintre cele mai relevante declaratii in privinta starii de spirit in care se afla PNL a fost ieri cea a lui Relu Fenechiu, vicepresedinte liberal. "(...) Si eu, si toti cei din PNL dorim intrarea la guvernare, dar asta nu inseamna ca ne vom grabi", a afirmat Relu Fenechiu.

"Daca mai este cate un zevzec in PNL care vrea la guvernare cu PD-L, asta nu inseamna ca asa va fi. E razleata aceasta opinie in partid. Vom face o sedinta de analiza a campaniei si vom discuta toate variantele posibile pentru partid in privinta intrarii la guvernare", a afirmat Fenechiu, care este si presedintele PNL Iasi.

Ce inseamna, practic, aceasta declaratie? Ca PNL vrea la guvernare, dar o parte dintre filiale doresc o guvernare cu PD-L, in vreme ce o alta si-ar dori o guvernare cu PSD. Or, aceasta ultima varianta este cvasiimposibila la acest moment, dupa ce Traian Basescu a castigat alegerile. Ce varianta mai ramane daca tot PNL-ul isi doreste guvernarea, asa cum sustine Fenenchiu? PD-L!

Numai ca, pentru fruntasii liberali, lucrurile nu sunt deloc simple, ei nu pot sa accepte, pur si simplu, negocieri cu PD-L, dupa ce in campanie au sustinut o alta partida.

Crin Antonescu a sustinut ieri inaintea unei importante sedinte de partid, ca nu este adevarat ca va demisiona din fruntea partidului, intarind ca PNL nu va intra la guvernare cu PD-L si in niciun guvern marioneta.

"Nu se intra la guvernare cu PD-L, o sa discutam. Intru la BPC (conducerea partidului - n.n.) cu propunerea ca PNL sa arate inca o data ca este un partid puternic, un partid care tine la valorile sale, la principiile sale, un partid unitar si un partid care isi respecta electoratul", a spus presedintele PNL.

Filialele PNL, impartite

Practic, filialele PNL sunt impartite. In PNL, guvernarea sau ramanerea in afara ei nu se ia de catre conducerea restransa a liberalilor, ci de una largita in care participa si parlamentarii partidului, dar si liderii de filiale, presedinti si vicepresedinti. Filialele doresc guvernarea, ca si o serie de parlamentari.

Comentand oferta de a negocia venita din partea lui Emil Boc, Crin Antonescu a sustinut aseara, dupa ce afirmase ca guvernarea cu PD-L este imposibila, ca ea va fi analizata doar dupa ce Curtea Constitutionala va valida mandatul lui Traian Basescu (daca o va face). De asemenea, el a ridicat o problema interesanta. Am putea discuta, a spus el, dupa ce desemnarea lui Liviu Negoita ca premier va fi retrasa de presedintele Basescu sau va fi respinsa de Parlament. Or, aici, chiar daca lucrurile sunt tehnice, ele sunt la fel de interesante, pentru ca, daca se va discuta despre cine va fi premier, ori se merge cu Negoita in continuare, iar Parlamentul este obligat sa-si dea un vot asupra echipei sale care a fost deja propusa Legislativului, ori aceasta propunere este retrasa si atunci se poate negocia o noua formula de guvernare cu alti ministri.

PD-L exclude discutiile cu PSD si viceversa

In vreme ce PSD face eforturi pentru a demonstra ca a castigat alegerile, PD-L exclude, deocamdata orice discutie cu social-democratii.

Prim-vicepresedintele PDL Adriean Videanu a opinat ieri ca nu crede ca, in momentul de fata, PD-L poate initia discutii cu PSD.

PSD ar putea sprijini un guvern minoritar

Vicepresedintele PSD Ilie Sarbu afirmase ieri dimineata la RFI Romania ca PSD ar fi dispus sa sprijine in Parlament un guvern minoritar PD-L, daca liderii PD-L si Traian Basescu isi vor asuma aceasta formula.

Sarbu a apreciat ca acest sprijin in Parlament este firesc, in cazul in care discutiile dintre partide vor duce la aceasta formula, iar Traian Basescu isi va asuma transparent responsabilitatea pentru un guvern minoritar.

Intrebat daca mai este posibila o colaborare guvernamentala PSD-PD-L, Sarbu a raspuns: "Exclus, desi in politica e bine sa nu spui niciodata nu. Dar noi ne-am fript rau de tot si nu mai incercam o reconciliere".

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca, "in ultima instanta, partidul este cel care ia o decizie", comentand astfel afirmatiile lui Ilie Sarbu.