Alegerile, in presa internationala

Ziarul Financiar 07.12.2009

Presa internationala a comentat pe larg despre victoria la limita a presedintelui Traian Basescu in scrutinul prezidential din Romania, notand ca rezultatul este contestat de social-democratii care denunta fraude si avertizand ca o astfel de situatie prelungeste incertitudinea, pe fondul crizei economice.



Reuters

Victoria la limita a presedintelui Traian Basescu nu este suficienta pentru solutionarea problemelor politice si economice ale Romaniei, prelungind incertitudinea in legatura cu soarta reformelor si cu ajutorul acordat de FMI. Dupa luni de dispute care au amanat ajutorul economic strain, victoria la limita demonstreaza ca un consens larg pe tema reformelor judiciare si economice va fi greu de realizat in conditiile in care persista diferentele intre formatiunile de centru si cele de stanga.

Euronews

Institutele de sondare a opiniei publice aratau un scor foarte strans al acestui scrutin. In conditiile unei marje de eroare de circa 5% este greu de spus care este rezultatul corect. S-a sperat ca aceste alegeri vor linisti scena politica din Romania si vor permite tarii sa continue demersurile pentru solutionarea problemelor economice cu care se confrunta. In schimb, se pare ca o noua runda de dispute politice tocmai a inceput.

Agence France Presse

Presedintele de centru-dreapta Traian Basescu a fost ales pentru un nou mandat in urma scrutinului prezidential din Romania, potrivit rezultatelor finale provizorii, dar social-democratii adversarului sau Mircea Geoana contesta rezultatul, invocand fraude.

Bloomberg

Presedintele Traian Basescu a castigat alegerile la o diferenta mai mica de un procent, atragand contestatii din partea rivalului sau si adancind criza politica.