Birourile CA Immo, mai ieftine decat pretul de achizitie

Autor: Cristi Moga 07.12.2009

Cladirea de birouri Opera Center din zona Eroilor a Capitalei si parcul de afaceri Bucharest Business Park (BBP) din spatele Casei Presei Libere, aflate in portofoliul fondului austriac de investitii CA Immo, au fost evaluate la 91 de milioane de euro, in scadere cu 22% fata de inceputul acestui an si usor sub pretul de achizitie al proprietatilor cumparate in urma cu mai bine de patru ani.

Proprietatile, doua dintre cele mai apreciate proiecte de birouri din Bucuresti, erau evaluate la inceputul anului la 115,6 milioane de euro, iar pretul de achizitie s-a ridicat la 91,5 milioane de euro.

BBP, cumparata in 2005, are printre chiriasi companii precum BAT, IBM, NNDKP si Coca-Cola si este evaluata in prezent la 58,2 milioane de euro, in timp ce costul de achizitie s-a ridicat la 61,6 milioane de euro.

In cazul Opera Center, printre ai carei chiriasi se numara PricewaterhouseCoopers, ING, Cushman & Wakefield, Stoica & Asociatii sau D&B David si Asociatii, valoarea de piata este estimata la 32,7 mil. euro, peste pretul de achizitie (29,8 mil. euro), dar in scadere cu 32% fata de evaluarea de la inceputul anului.

Potrivit informatiilor din piata, in urmatoarea perioada cel putin unul dintre chiriasii importanti ar putea parasi cladirea din Piata Operei, unul dintre primele imobile de birouri moderne construite in Bucuresti, fapt ce s-ar putea reflecta si in valoarea de piata a proprietatii.

Gradul de neocupare al cladirilor de birouri din Bucuresti a crescut pana in jurul a 15%, in timp ce chiriile au scazut cu peste 20%.