Comanescu ia 269 mil. dolari de la rusi pentru 150 km din gazoductul Gazprom

Autori: Alexandru Anghel , Roxana Petrescu 06.12.2009

Grup Servicii Petroliere (GSP), companie din grupul Upetrom, controlat de omul de afaceri Gabriel Comanescu, a castigat un contract de 269 de milioane de dolari (aproximativ 178 de milioane de euro) in urma caruia grupul romanesc va construi o portiune de 150 km din totalul conductei Olympia, de 164 km, beneficiarul acestui proiect fiind Gazprom.



Pentru acest proiect, GSP va mobiliza cea mai mare parte din capacitatile de constructie off-shore si din flota companiei. La licitatie au mai participat companii din Italia si Emiratele Arabe Unite, potrivit reprezentantilor GSP.

Contractul a fost semnat pe data de 19 noiembrie. GSP a semnat contractul cu firma Stroygazmontazh, care este contractorul general al proiectului, in urma unei licitatii.

"Dzhubga-Lazrevskoe-Soci va fi construita in doua parti - o sectiune pe mare si o sectiune pe uscat. Pe coasta dintre Dzhubga si Lermontovo, sectiunea de uscat va cobori in Marea Neagra, unde lucrarile de asamblare vor lega sectiunea de mare pana la statiile de distributie a gazelor care se construiesc simultan in Dzhubga, Novomikhailovka, Tuapse, si Kudepsta. Conducta va reveni pe uscat in Soci, in zona satului Veseloe", a explicat Radu Petrescu, directorul de comunicare al Grup Servicii Petroliere.

Conducta construita de GSP este inclusa de Guvernul Federatiei Ruse in Programul Obiectivelor Olimpice, urmand sa asigure o aprovizionare stabila de gaze naturale pentru zona de coasta a Marii Negre din Caucaz, si cresterea ofertei de gaze naturale a orasului Soci, care va gazdui Jocurile Olimpice de Iarna din 2014. Conducta va livra anual 3,8 miliarde de metri cubi de gaze.

Conducta, subiect politic

Conducta ce va face parte din gazoductul Gazprom si va fi construita de GSP, a facut subiectul unei dezbateri in cadrul confruntarii politice de joi, 3 decembrie, dintre presedintele Traian Basescu si contracandidatul sau Mircea Geoana.

Liderul PSD Mircea Geoana i-a reprosat presedintelui ca nu este primit in Rusia din cauza politicii agresive pe plan extrern. In schimb, seful statului a raspuns ca prefera sa nu realizeze vizite oficiale la Moscova, dar ca firmele locale sa realizeze contracte de 250 de milioane de dolari.

"Acum doua saptamani trustul de constructii petroliere Constanta a semnat cu Gazprom constructia unei conducte submarine de 250 milioane de dolari intre Novossiysk si Soci, pentru racoradrea sistemului de gaze al Rusiei la Soci, unde se vor desfasura Jocurile Olimpice", a declarat presedintele joi seara, referindu-se de fapt la contractul castigat de GSP.

Tot joi, EximBank a aprobat o garantie de 70 de milioane de dolari, in favoarea GSP, pentru constructia proiectului Olympia.

Ce pune la bataie GSP

Pentru proiectul Olympia, care presupune constructia a 148 de km de conducta submarina si 2 km de conducta pe uscat, GSP va utiliza mai multe nave, printre care si GSP Prince este cea mai mare nava din flota GSP, care a fost construita in 2009 la santierul Naval Baatbygg din Norvegia.

Valoarea de piata a navei este de 100 de milioane de dolari, potrivit informatiilor furnizate ZF la sfarsitul lunii noiembrie de catre reprezentantii GSP. Prin achizitia navei, in cadrul unui contract de leasing (bareboat) utilizat in industria navala, compania romaneasca si-a extins activitatea si in constructiile offshore.

"GSP a creat 80 de noi locuri de munca de la infiintarea departamentului de constructii marine. Luand in calcul si forta de munca necesara pentru proiectul Olympia, numarul locurilor de munca nou create se va ridica la aproximativ 300", a declarat Petrescu.

Grup Servicii Petroliere a raportat afaceri de 191,3 mil. euro in 2008 si un profit de 48,2 mil. euro, de 16 ori mai mare decat cel inregistrat in anul anterior.