Cine sunt vinovatii pentru problemele Dubai World? Bancile

Ziarul Financiar 02.12.2009

Printul Alwaleed bin Talal, investitorul miliardar aflat pe locul 22 in topul Forbes si nepotul regelui Arabiei Saudite Abdulah, a declarat ca bancile care au oferit credite Dubai World nu pot pretinde ca sunt victimele crizei creditarii din emirate deoarece trebuiau sa inteleaga riscurile la care se supun, scrie Bloomberg.

"Aceste banci sunt institutii foarte mature si trebuie sa stie sa diferentieze intre imprumuturile corporate si cele suverane", a spus Alwaleed. "Cand lucrurile se imput, nu poti salva bancile occidentale apeland la Dubai si spunand 'au', strigand 'lupul' si clamand, 'Ar fi trebuit sa garantati acele imprumuturi'".

Dubai World, firma de investitii controlata de stat, ale carei active includ o participatie in proprietara de cazinouri MGM Mirage, spera sa isi amane plata datoriilor, a caror valoare se ridica la aproximativ 26 miliarde dolari.

Standard & Poor's a anuntat ca sunt mari sanse ca Dubai sa ajute entitatile care au legatura cu guvernul, in momentul in care acestea, precum Dubai World, au probleme cu achitarea unor datorii.

Royal Bank of Scotland Group a fost cea mai expusa banca la creditele contractate de Dubai World, conform JPMorgan Chase. HSBC Holdings, cea mai mare banca din Europa, are cea mai mare expunere pe Emiratele Arabe Unite.