Kazahii au bagat un miliard de dolari in Rompetrol. Fitch majoreaza ratingul companiei

Ziarul Financiar 27.11.2009

Fitch a majorat ratingul de credit al Rompetrol Group la "B+", de la "B", atribuind o perspectiva "stabila", de la "negativa", datorita imbunatatirii profilului financiar si consolidarii lichiditatii ca urmare a unei infuzii de capital de un miliard de dolari de la compania-mamă KazMunaiGaz (KMG), informeaza Mediafax.

Fitch atribuie companiei de stat KMG din Kazahstan ratingul "BBB-" pentru credite pe termen lung in valuta, cu perspectivă negativa.

"Fitch a luat la cunostinta ca infuzia de lichiditate a fost primita de Rompetrol sub forma de avansuri de numerar, care pot fi convertite in capital dupa obtinerea avizelor regulatorii si interne necesare. Infuzia de numerar ar trebui totodata sa ajute la ameliorarea impactului fluxului de numerar mai slab al Rompetrol din 2009, determinat de o depresiune profunda a conditiilor din industria de rafinare, inclusiv restrangerea marjelor de rafinare si scaderea ratelor de utilizare a rafinariilor", se arata intr-un comunicat al Fitch.

KazMunaiGaz a cumparat, in august 2007, 75% din titlurile grupului Rompetrol, fondat de omul de afaceri Dinu Patriciu, si restul de 25% in iunie 2009.