EVENIMENT/ O carte cu greutate si undele ei virtuale

Autor: Daniel Nicolescu 26.11.2009
Un volum de peste 2.500 de pagini, cu circa 26.000 de articole despre cele mai diverse domenii (stiinte, arte, afaceri, IT, geografie, istorie, literatura, medicina, filosofie, sport, mitologie, religie, folclor etc.) si care atarna aproximativ 5 kilograme. Desigur, in materie de carti, orice informatie legata de greutate e… lejera, frivola si, aparent, nesemnificativa. Astazi insa, in conditiile in care, de la Encarta la Enclopedia Universalis, prolifereaza versiunile online ale majoritatii dictionarelor lumii, aparitia unui volum "de hartie" cu un asemenea gabarit (si cu inerentele dificultati de manipulare care decurg de aici) nu poate decat sa destepte nostalgii si, desigur, sa starneasca sentimente de pretuire (daca nu chiar de invidie) pentru curajul editorilor care s-au incumetat sa-l publice.
Monumentala carte la care ne referim este Enciclopedia Concisa Britannica 2009, tiparita cu putina vreme in urma, cu un remarcabil profesionalism, de catre Editura Litera. Coordonatorul editiei romanesti, doamna Cornelia Marinescu, afirma in "Cuvantul inainte" al volumului: "Aparitia versiunii in limba romana reprezinta o dubla premiera. Pe de o parte, este prima lucrare apartinand prestigioasei companii Encyclopedia Britannica Inc., dar si prima enciclopedie straina de renume care este editata si in limba romana. In al doilea rand, zestrei de informatii oferite de original, editorii romani i-au adaugat aproape 1.000 de articole care acopera spatiul geografic, istoric si cultural romanesc in ceea ce acesta are, consideram noi, mai interesant. Lucrarea de fata are la baza ultima editie a Britannica Concise Encyclopedia, dar, cum o astfel de lucrare este, prin natura ei, in permanenta actualizare, am incercat sa tinem pasul si sa va prezentam si evenimentele de ultim moment din lume. Editia reprezinta rezultatul efortului de cativa ani al unui colectiv de redactori si consultanti de specialitate, care au avut de infruntat nu doar dificultatile inerente unei munci enciclopedice, in general, ci si greutatile adaptarii in limba romana a unui vast camp de informatii si cunostinte".
La acestea credem ca s-a cuveni adaugat faptul ca aparitia EBC acopera nu doar lipsa traducerilor in domeniu, ci si absenta unor eforturi coerente in zona enciclopedisticii originale romanesti, aflata (cu cateva foarte rare, dar cu atat mai stimabile exceptii) intr-o suferinta cronica. Asa stand lucrurile, credem ca ar mai trebui precizat ca stradaniile si acribia redactionale, precum si corectitudinea colectivului de traducatori (30 la numar) au fost fericit completate de competenta indiscutabila a unui colectiv de referenti de specialitate ale caror nume sunt: dr. Adrian Burloiu (medicina), dr. Christian Ferencz Flatz (filosofie), Theodor Julea (astronomie, fizica, matematica, tehnica), Mirela Marinescu (chimie), Dorin Matei (istorie), dr. Marcel Maruntiu (geologie), lector univ. dr. Nicolae Mocanu, dr. Anatol Eremia (harti), lector univ. dr. Cristina Staicu (zoologie), dr. Daniela Strat (botanica, harti), lector univ. dr. Denisa Talaban (biologie), dr. Ionut Vulpescu Teologie).

In plus, Editura Litera a lansat recent dictionar.litera.ro, cel mai mare portal gratuit de dictionare online (varianta electronica a dictionarelor Litera din formatul tiparit). Portalul cuprinde patru dictionare: "Marele Dictionar Universal al Limbii Romane", "Dictionarul de Sinonime", "Dictionarul de Antonime" si "Dictionarul de Proverbe". Editia a 4-a a "Marelui Dictionar Universal al Limbii Romane", oferita gratuit pe portal, a fost lansata in avanpremiera in format electronic, versiunea tiparita urmand sa apara in primul trimestru al anului 2010. Dictionar.litera.ro este astfel gandit incat cautarea unui cuvant aduce in aceeasi fereastra explicatia lui, sinonimele, antonimele si proverbele aferente. In viitorul apropiat, pe dictionar.litera.ro vor fi adaugate si alte dictionare din portofoliul editurii: "Dictionar Universal de Filme", "Dictionar de Filme Romanesti", "Marele Dictionar Ortografic al Limbii Romane", "Dictionar Universal de Muzica", "Dictionar Geografic", "Dictionar Englez-Roman-Englez", "Dictionar Francez-Roman-Francez", "Dictionar de Expresii si Locutiuni", "Dictionar de Arta Universala" etc.