Bancile centrale din Europa de Est se intrec in reduceri ale dobanzilor de referinta

Autor: Cristina Roşca 24.11.2009

Rusia este al treilea stat din Europa Centrala si de Est care reduce rata dobanzii de referinta in noiembrie, dupa Ungaria si Turcia. Banca centrala a Rusiei a redus dobanda de politica monetara pana la un nivel minim record, de 9%, de la 9,5%. Aceasta este cea de-a noua reducere aplicata de institutie incepand cu luna aprilie, in incercarea de a descuraja pariurile speculative pe rubla si de a dezgheta fluxurile de creditare catre gospodarii si companii.

Bancile centrale din Est sunt nevoite sa reduca si mai mult dobanzile, in incercarea de a reinvia procesul de creditare, dupa ce masurile similare luate pana acum nu au reusit acest lucru.

Inca de la inceputul acestui an, pe fondul tulburarilor de pe scena economica si cea financiara, banca centrala a Rusiei a inceput sa reduca dobanda de la 13%, cel mai ridicat nivel din regiune dupa Turcia, unde rata era stabilita la 15%. In prezent, rata dobanzii de referinta din Rusia este pe pozitia secunda in regiune in topul celor mai ridicate rate dupa Ucraina, unde rata dobanzii de politica monetara este de 10,25% incepand cu luna august.

Urmatoarea in top este Romania, care si-a mentinut rata dobanzii neschimbata la 8% inca din luna septembrie.

In Ungaria, unde banca centrala a optat sa reduca rata de referinta in luna noiembrie pentru a cincea luna consecutiv, aceasta este in continuare ridicata comparativ cu nivelurile din Polonia sau Cehia. In Ungaria rata dobanzii de politica monetara este in prezent stabilita la 6,5%, dupa ce la sfarsitul anului trecut aceasta era de 10%. Prima mutare a bancii ungare a fost realizata in luna ianuarie, cand a fost aplicata o reducere de 0,5%. Din ianuarie pana in iulie, cand a inceput sirul de reduceri, banca nationala ungara a optat pentru mentinerea dobanzii.

O alta banca centrala care a decis sa actioneze in aceasta luna in vederea modificarii in sens negativ a ratei dobanzii a fost cea a Turciei. In prezent rata este de 6,5%, la mai putin de jumatate din nivelul de la inceputul anului. Banca Turciei este singura care a operat reduceri ale ratei in fiecare luna a acestui an. Ultima modificare a fost de doar 0,25%.

Polonia si Cehia au in continuare cele mai mici rate ale dobanzii de referinta din regiune, de 3,5%, respectiv 1,25%, asupra carora nu au mai intervenit din iunie, respectiv august.

Unul dintre principalii factori care influenteaza evolutia dobanzii de politica monetara este dinamica inflatiei.

"Corelatia dintre rata inflatiei si rata dobanzii este simpla, o inflatie mai mare conduce la rate ale dobanzii mai mari. Cu toate acestea, inflatia nu este singura constrangere pentru dobanda. In cazul Romaniei, evolutia cursului de schimb reprezinta o alta constrangere pentru rata dobanzii", a declarat Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare Raiffeisen Bank.