ING: Excluderea de la repartizarea aleatorie pentru pensii private este o discriminare

Autor: Angela Placinta 24.11.2009

Reprezentantii ING Fond de Pensii afirma ca noua norma a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, potrivit careia fondurile cu o cota de piata mai mare de 20% (ING si Allianz-Tiriac) nu vor mai primi participanti din repartizarea aleatorie timp de doi ani este o discriminare si o incalcare a legislatiei in vigoare.

"Recenta norma emisa de CSSPP este fara indoiala o incalcare a legislatiei primare (Legea nr. 411/2004) in care se mentioneaza in mod expres principiul care sta la baza repartizarii aleatorie a persoanelor care nu au aderat in termenul legal la un fond de pensii private. In plus, excluderea fondurilor de pensii private cu cote de piata de peste 20% din participanti din procesul de repartizare aleatorie este un exemplu de discriminare fata de ceilalti jucatori de pe piata. Consider ca fiecare administrator trebuie sa aiba aceleasi sanse, drepturi si obligatii ca oricare altul din piata pensiilor private, iar reusita sa in atragerea participantilor nu trebuie sa fie privita ca o bariera sau o ratiune negativa. Studiile noastre arata ca Fondul ING este alegerea preferata a aproximativ 40% dintre romani, mai mult, in 2009, un procent de circa 30% dintre romani au ales deja ING ca administrator al pensiei lor private", a declarat Emilia Bunea, directorul general al ING Pensii.

Fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) cu o cota de piata de peste 20% vor fi excluse timp de doi ani de la repartizarea aleatorie a participantilor, potrivit unui nou act normativ al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, care intra in vigoare la 1 ianuarie 2010. La repartizarea aleatorie ajung angajatii care in termen de patru luni de la obtinerea primului loc de munca nu si-au ales fondul de pensii private la care vor sa contribuie.