Coreenii de la STX au luat 0,28% din SN Braila in oferta

Autor: Adrian Ionut Cojocar 23.11.2009

Actionarii constructorului de nave STX Ro Offshore Braila (SNBB), parte a grupului sud-coreean STX Shipbuilding, au vandut actionarului majoritar al societatii in cadrul ofertei de preluare derulate de acesta pachete de actiuni cumuland 0,28% din actiuni in schimbul a 585.000 de lei (136.700 de euro). Oferta s-a derulat in perioada 3 - 23 noiembrie si a urmarit retragerea emitentului de pe piata RASDAQ, unde este cotat in prezent.

In urma operatiunii, grupul STX a ajuns sa detina 99,62% din actiunile STX Ro Offshore Braila. Actionarul majoritar viza achizitia restului de 0,65% din actiunile companiei la un pret de 3,15 lei/titlu in cadrul unei oferte in valoare de 1,3 mil. lei. Oferta a fost intermediata de casa de brokeraj KBC Securities Romania, care va asista si delistarea emitentului de pe piata RASDAQ.

Operatiunea a fost aprobata in data de 28 iulie de consiliul de administratie al STX Ro Offshore Braila.

Potrivit legislatiei in vigoare, daca un actionar detine peste 95% din capitalul unei societati, poate solicita delistarea firmei in urma unei oferte adresate actionarilor minoritari.

Compania Scandinor, controlata de STX Europe, detinea inainte de oferta 94,12% din actiunile STX RO Offshore Braila, iar STX Norway Offshore avea o participatie de 5,22% din companie. Cele doua entitati fac parte din grupul sud-coreean STX Shipbuilding.

In primele sase luni din acest an, santierul naval din Braila si-a redus pierderile la 1,29 mil. lei, comparativ cu un rezultat negativ de 28,7 mil. lei consemnat in aceeasi perioada din 2008, pe fondul unor afaceri in crestere cu 53%, la 182 mil. lei (42,8 mil. euro).

Grupul STX mai detine in Romania un alt constructor important de nave, respectiv STX Ro Offshore Tulcea.

Ultima tranzactie cu actiunile STX RO Offshore Braila s-a derulat la un pret apropiat cu cel din oferta, de 3,12 lei. La pretul de oferta, de 3,15 lei, santierul naval din Braila este evaluat la 48,8 mil. euro.