Un site de imobiliare: “Preturile de pe piata imobiliara vor incepe sa creasca abia in aprilie-mai 2010”

Ziarul Financiar 19.11.2009

Preturile de pe piata imobiliara vor atinge punctul de jos in februarie-martie anul viitor, urmand sa creasca abia din aprilie-mai, estimeaza Gabriela Enescu, general manager al unui site de intermedieri imobiliare, care a avut incasari de 50.000 de euro anul acesta.

"Preturile vor mai scadea pana anul viitor, in februarie-martie, adica pana dupa alegerile prezidentiale si sarbatori", spune Enescu, care s-a ocupat de relansarea site-ului care exista din 2007.

Investitia de relansare a site-ului de imobiliare s-a ridicat la 35.000 de euro si cuprinde mai multe aplicatii, precum verificarea numarului de telefon dintr-un anunt imobiliar (utilizatorul poate afla daca este al unui proprietar sau al unei agentii, prin interogarea unei baze de date de 12.000 de numere de telefon) sau evaluarea unui imobil (vanzatorii solicita oferte din partea cumparatorilor, vizualizandu-le doar pe acelea care depasesc un pret minim stabilit). De asemenea, site-ul mai include o sectiune de informatii in legatura cu notariatele, farmaciile, instalatorii, firmele de curatenie - si alte servicii, din anumite zone urbane, sectiune care este abia in curs de dezvoltare.

Printre competitorii casefaraintermediari.ro se numara site-urile magazinuldecase.ro sau bazaruldecase.ro.

Mai multe portaluri imobiliare au introdus conceptul de "anunturi garantate" (adica verificate sa nu fie expirate sau o momeala a agentiilor imobiliare si totodata verificate ca indeplinesc descrierea afisata pe site).

"In zilele noastre, cand majoritatea oamenilor isi dramuiesc fiecare ban cheltuit si, mai ales, cand accesul la informatie si utilizarea internetului au devenit atat de facile, achizitia unui imobil direct de la proprietar este o optiune convenabila si la indemana oricui", spune Gabriela Enescu.

Firma VV&G, care detine site-ul casefaraintermediari.ro si mai are activitati in domeniul consultantei de management, a avut anul trecut incasari totale de 156.500 de euro si un profit de 70.000 de euro, potrivit datelor Ministerului de Finante.

Anul acesta, proprietarii estimeaza o scadere a cifrei de afaceri cu pana la 30% si un rezultat net negativ, ca urmare a investitiilor facute.