Dupa 20 de ani: Romania nu mai poate fi intoarsa din drum, indiferent de cine o va conduce

Ziarul Financiar 18.11.2009

Trei presedinti si noua prim-ministri a avut Romania in cei 20 de ani de la caderea comunismului. Daca scepticii sustin ca nimic nu s-a schimbat fundamental de atunci, datele statistice spun contrariul.



In 1990, primul an de dupa revolutie, PIB-ul Romaniei era de 35,7 miliarde de euro si a ajuns la 126,4 miliarde, in 2008. Un ritm prea lent, poate, dar si clasa politica a fost "lenta".

Ce se poate observa este ca ritmul a crescut in perioadele in care in Romania s-a facut reforma, iar statul si-a restrans interventia in economie.

Romania, chiar daca greu, a evoluat de la sloganul anilor 1990, "nu vindem tara", de la o afirmatie regretata apoi a lui Ion Iliescu "proprietatea este un moft" la a-si privatiza principalele industrii si banci. Fostul Combinat Siderurgic Galati a ajuns de la o pierdere neta de peste 300 mil. euro anual, in anii '90, sa contribuie la Produsul Intern Brut cu 1-2% anual, dupa privatizare.

Daca prima constitutie "ocrotea" proprietatea privata, revizuirea ei in 2003 avea sa garanteze aceasta proprietate.

Chiar daca prin zgomotul electoral care insoteste campania pentru alegerile de duminica se vorbeste despre o posibila fraudare a scrutinului, acest lucru nu mai este posibil. Vor fi, poate, nereguli, dar nimeni nu mai poate fura alegerile in Romania de acum.

Romania a experimentat guverne de stanga si guverne de dreapta. In 1996, avea loc in Romania prima alternanta la putere, iar o coalitie (CDR) formata din partide care se opuneau fostului FSN (prima constructie politica de dupa revolutie), castiga alegerile.

In 2000, social-democratii au revenit la putere, iar lumea nu s-a prabusit. Sub PSD, Romania a intrat in NATO si a finalizat dosarele de aderare la Uniunea Europeana.

In mandatul guvernarii liberal-democrate de dupa 2004, Romania s-a integrat efectiv in Uniune. Chiar daca certurile politice s-au tinut lant, in perioada 2004-2008 "micul tigru", Romania, a inregistrat una dintre cele mai ridicate rate de crestere economica din UE.

Sunt 20 de ani de la caderea comunismului, 20 de ani de cand Romania "experimenteaza" capitalismul.

Suntem in criza, dar criza va trece, asa cum alegerile vor trece. Insa in acest moment un lucru pare sigur: mai incet, mai repede, Romania, inclusiv Romania politica, merge din ce in ce mai bine.

De fapt, Romania nu mai poate fi intoarsa din drumul pe care s-a inscris. Indiferent daca va fi condusa de stanga politica sau de dreapta politica.

1990 - Duminica Orbului

Primele alegeri libere din Romania au avut loc in 20 mai 1990 - zi care a coincis cu Duminica Orbului si care a consacrat suprematia lui Ion Iliescu (stg.) in viata politica, el castigand din primul tur cu 85% din voturi, la o prezenta de vot de 86%, in fata contracandidatilor sai Ion Ratiu (dr.) - PNTCD si Radu Campeaniu - PNL. "Cand Iliescu apare, soarele rasare", a fost un slogan al acelor vremuri greu incercate de tranzitia economica. Iliescu a fost reales in 1992, in cel de-al doilea tur de scrutin invingandu-l pe Emil Constantinescu, cel care avea insa sa-l infranga patru ani mai tarziu.

1990 - Petre Roman, primul premier

Petre Roman a fost primul "seducator" de mase din politica romaneasca, insa farmecul sau francofon nu a functionat in dialogul cu minerii lui Miron Cozma care, in ciuda unei intelegeri anterioare, au venit din nou la Bucuresti, fortand caderea Guvernului sau in octombrie 1991. Intr-un an si jumatate de mandat, guvernul Roman a fost nevoit sa ia decizii multe si greu de inteles pentru romanii obisnuiti sa traiasca in sistemul centralizat: cea mai grea a fost liberalizarea preturilor pentru un numar important de bunuri de consum, la 1 noiembrie A doua etapa a liberalizarii preturilor, cu exceptia celor la energie, paine si lapte, a avut loc in 1991.

1996 - Prima alternanta la putere

Dupa sase ani in care Romania a fost condusa de Ion Iliescu, Emil Constantinescu a castigat alegerile prezindentiale din 1996. Succesul lui Constantinescu a scos zeci de mii de oameni in strada. In mandatul sau, turnura catre o economie de piata a luat-o pe un drum fara intoarcere in ciuda crizei economice. Constantinescu a refuzat sa mai candideze pentru un al doilea mandat in 2000, iar partidul care l-a sustinut, PNTCD, a cazut intr-un anonimat din care nu si-a revenit nici acum.

1998 - Un american la Bucuresti

Presedintele american Bill Clinton a venit in Romania, una dintre cele mai importante vizite straine de dupa 1989 (8 noiembrie). Era perioada in care aderarea Romaniei la NATO fusese respinsa, iar vizita liderului de la Casa Alba a fost considerata ca un premiu de consolare. Situatia s-a schimbat insa dupa atentatele de la 11 septembrie, Romania fiind primita in 2002 in Alianta Nord-Atlantica.

1999 - Pacea de la Cozia

In ianuarie si februarie 1999, romanii priveau ingroziti transmiterea la televizor a razboiului dintre fortele de ordine si minerii lui Miron Cozma care avansau spre Bucuresti cerandu-si violent drepturile. O tara care abia incepea sa vorbeasca despre privatizare, libertate de expresie, proprietate privata si piata libera

si-a vazut amenintata valorile obtinute cu mare greutate de revolta minerilor din ianuarie care trimitea Romania cu aproape 10 ani inapoi, in momentul 1991, in care a cazut guvernul Roman. Doar dupa negocieri cu premierul de la acea vreme Radu Vasile, liderul minerilor accepta sa se retraga eliberand cei peste 1.500 de jandarmi pe care minerii ii luasera prizonieri. In februarie, dupa o a doua incursiune spre Bucuresti liderul minerilor a fost arestat la Bucuresti.

1999 - Un papa in vizita la ortodocsi

In mai 1999, parcul Izvor din Capitala a devenit un loc sfant pentru pelerinii catolici si simpatizantii Papei Ioan Paul al II-lea, care a venit in Romania intr-o vizita considerata simbolica atat pentru faptul ca era prima a unui Papa intr-o tara care nu era catolica, dar si pentru ca Ioan Paul al II-lea a fost unul dintre cei mai importanti lideri care au contribuit la caderea comunismului in Europa Centrala si de Est. Papa a binecuvantat multimea din "papamobil", unde l-a invitat si pe Patriarhul Teoctist al Romaniei, imaginea celor doua Inalte Fete ale Bisericii facand incojurul lumii ca un simbol important al unitatii crestine de la Marea Schisma de la 1054.

2000 - Legile proprietatii.

Cea mai spinoasa problema a Romaniei de dupa caderea comunismului a fost regimul proprietatii. Doua legi esentiale au schimbat fata tarii. Este vorba de legea funciara prin care terenurile confiscate de comunisti erau retrocedate si de legea caselor nationalizate. La aproape zece ani dupa ce regimul Iliescu acceptase retrocedarea partiala a pamanturilor, legea de retrocedare totala a terenurilor agricole si forestiere (supranumita si legea Lupu, dupa numele deputatului PNT Vasile Lupu, care a initiat-o) a fost adoptata de Parlament.

2001 - Reconcilierea cu trecutul

In 2001, fostul suveran al Romaniei, Regele Mihai I de Hohenzollern a primit inapoi de la guvernul PSD fostele proprietati ale familiei regale, dupa 10 ani in care autoritatile de la Bucuresti au dovedit ca se tem inca de forta sa morala. Dupa ce in 1990 a fost trimis inapoi in Elvetia de pe aeroport, fara sa i se permita accesul in Romania, regimul Iliescu i-a dat voie in 1992 sa participe la praznuirea Pastelui, ca apoi sa-i interzica accesul in Romania pentru urmatorii 5 ani. Regele Mihai a primit din nou cetatenia romana in 1997, dupa ce la putere a acces Emil Constantinescu si coalitia sa de dreapta. Abia in 2001 si-a recapatat proprietatile, iar in 2002 a acceptat sa devina un fel de ambasador onorific al Romaniei, el vizitand cateva cancelarii occidentale pentru a promova integrarea Romaniei in NATO.

2002 - Sub umbrela NATO

La 21 noiembrie 2002 Romania a fost invitata sa adere la NATO la summit-ul de la Praga. Aceasta este unul dintre cele mai mari succese ale Romaniei in plan extern, dupa aproape zece ani de negocieri. Aderarea a avut loc in 2004. La patru ani de la aderare, Romania a gazduit Summit-ul NATO, cel mai important eveniment din istoria sa de dupa caderea comunismului. Anuntul invitarii Romaniei in NATO a fost primit de oficialii romani, printre acestia aflandu-se ministrul de externe Mircea Geoana, premierul Adrian Nastase si presedintele Ion Iliescu, la Ambasada Romaniei la Praga.

2006 - Condamnarea comunismului

In decembrie 2006, cu doar cateva zile inainte de aderarea oficiala la Uniunea Europeana, presedintele Traian Basescu a citit in Parlament un raport prin care comunismul a fost condamnat oficial ca regim criminal. Sedinta la care a participat fostul lider al Solidaritatii Poloneze, Lech Walesa, si importanti dizidenti romani a fost bruiata de interventiile zgomotoase si jignirile liderului Partidului Romania Mare, Corneliu Vadim Tudor.

2007 - UE

Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu ridica steagul Romaniei la Bruxelles (14 dec. 2006) la festivitatea dedicata intrarii in UE a Romaniei si Bulgariei cu cateva zile inainte de aderarea efectiva. Romania a intrat oficial in UE la 1 ianuarie 2007. Ceremonia i-a impacat pentru o zi pe cei doi demnitari, relatiile dintre premier si presedinte fiind extrem de tensionate in acea vreme.