Leumi castiga mai mult in criza

Autor: Liviu Chiru 18.11.2009

Leumi Bank, filiala locala a unuia dintre cele mai mari grupuri financiare israeliene, a obtinut in primele noua luni un profit net de 11,6 mil. lei (2,7 mil. euro), in crestere cu 59%, in lei, fata de castigul inregistrat in aceeasi perioada din 2008.

Rezultatul este calculat conform standardelor internationale de raportare financiara (IFRS). In trimestrul al treilea, banca a obtinut un profit de 3 milioane de lei (0,7 mil. euro).

"Pentru ca am fost extrem de prevazatori, cresterea neperformantelor s-a stabilizat din iunie, cand am infiintat si o directie de monitorizare a creditelor cu probleme", spune Laurentiu Mitrache, presedintele executiv al Bank Leumi. El afirma ca banca a inregistrat un profit similar si contabilitatea locala (RAS). Multe banci raporteaza diferente mari intre rezultatele calculate conform contabilitatii locale fata de IFRS, diferenta provenind in special din tratamentul provizioanelor.

"Noi avem rezerve pe IFRS chiar un pic mai mari decat pe RAS", spune Mitrache.

De la inceputul anului si pana in septembrie banca a constituit provizioane de 11 milioane de lei (2,6 mil. euro), din care cheltuieli de trei milioane de lei au fost concentrate in trimestrul al treilea. La sfarsitul lunii septembrie, Leumi avea provizioane pentru creditele acordate clientelei de 55,7 milioane de lei (13,1 milioane de euro).

Ponderea creditelor incadrate in categoriile "indoielnic" si "pierdere" (cu restante mai vechi de 60 si respectiv de 90 de zile) era in august la Leumi de 13,1%, fata de o medie de 13,3% la nivelul sistemului.

Soldul creditelor acordate clientelei era de 941,5 milioae de lei (ceva mai mult de 222 de milioane de euro) la sfarsitul lui septembrie. In lei, soldul a urcat cu 6% fata de septembrie 2008, insa in euro este mai mic cu 8%, diferenta fiind data de deprecierea cursului in aceasta perioada.

"Nu am oprit creditarea, insa nu am reusit anul acesta sa obtinem cresterea pe care ne-am propus-o. Exista un mare grad de incertitudine la nivel de sistem: chiar daca un client pare sanatos, el poate sa ajunga sa aiba probleme din cauza partenerilor de afaceri."

La sfarsitul lunii septembrie banca avea depozite in sold de aproape 725 de milioane de lei (171 mil. euro).

In ciuda puterii financiare a grupului, Israelienii de la Leumi au preferat sa mentina o prezenta discreta pe plan local, fiind mai atenti la riscurile asumate.