Erste incheie cu o zi mai devreme oferta de actiuni

Ziarul Financiar 16.11.2009

Actionarii Erste Group, actionarul majoritar al BCR, au subscris doar 62% din actiunile pe care banca austriaca le-a scos la vanzare in vederea majorarii capitalului social, a anuntat, luni, institutia bancara. Astfel, actionarii bancii sau cei care au cumparat de la acestia drepturile de subscriere, au cumparat 37 milioane de actiuni.

Pretul la care actiunile vor fi preluate de investitori nu a fost inca facut public, fiind limitat la 32 de euro/actiune in prospectul ofertei. Reprezentantii Erste au declarat ca detalii privind pretul vor fi facute publice in cursul noptii, insa surse citate de Reuters afirma ca acesta va fi de 30 euro/actiune, ceea ce ridica valoarea sumei atrase de Erste la 1,1 miliarde euro. Actiunile Erste au incheiat in scadere cu 5% la Bursa din Viena, la aproximativ 29 euro/actiune.

Reprezentantii Erste au mai anuntat luni ca incheie cu o zi mai devreme oferta de actiuni in care titlurile care nu au fost cumparate de actionarii bancii urmau sa fie oferite pe mai multe piete de capital printre care Austria, Cehia, Romania si Statele Unite.

Capitalul atras de grupul austriac in urma ofertei s-ar putea ridica la aproximativ 1,8 miliarde euro. Fundatia Erste, care inainte de aceasta majorare de capital detinea o participatie de 31% din actiuni, nu a subscris actiuni noi, avand deja datorii de circa un miliard de euro. Ca atare, cota sa urmeaza sa scada la circa 26% din capitalul Erste, in timp ce spaniolii din grupul La Caixa si-o majoreaza de la 5% la 10%, in contul drepturilor de subscriere ale Fundatiei.