Francezii se dau exemplu pentru modul in care au scapat de problemele din sistemul financiar

Autor: Andreea Neferu 15.11.2009

Dupa peste un deceniu in care actualul premier al Marii Britanii, Gordon Brown, a pledat pentru ideea ca pietele trebuie sa fie lasate sa se maturizeze, este putin surprinzator ca francezii sunt cei care rad la urma, scrie The Guardian.

Dupa ce a participat la reuniunea G20 de la inceputul lunii noiembrie, organizata in Scotia, Christine Lagarde, ministrul francez de finante, parea extrem de satisfacuta ca economia franceza se afla intr-o pozitie mai buna decat cea britanica.

La putin timp dupa ce colegul sau de partid, Pierre Lellouche, a lansat un atac cu privire la pozitia liderului britanic al opozitiei, David Cameron, asupra integrarii europene, Lagarde a adoptat un ton mai bland, spunand ca decizia conservatorului britanic de a sprijini un referendum pentru Tratatul de la Lisabona este "extrem de binevenita".

In opinia lui Lagarde, a sosit momentul ca Europa sa mearga mai departe. "Mi-as dori ca Marea Britanie sa faca parte din proces. A fost de cele mai multe ori un motor pentru Europa si are rezistenta de care noi avem nevoie la acest moment", spune ministrul francez de finante.

City-ul londonez dicteaza reglementarile

Totodata, ea este de parere ca un guvern conservator nu va schimba prea multe in ceea ce priveste pozitia Marii Britanii in negocierile la nivel de Uniune despre reglementarile financiare. "Districtul financiar al Londrei, City, este cel care dicteaza, indiferent de partidul de guvernamant", explica Lagarde.

Cu putin timp inainte de summit-ul G20 din Scotia, Lagarde a pus la punct o serie de reglementari care vor obliga bancile franceze sa se supuna principiilor stabilite in septembrie la Pittsburgh cu privire la limitarea bonusurilor bancare.

Potrivit lui Lagarde, Franta este astfel cu un pas inaintea vecinilor anglo-saxoni in ciuda dezaprobarii vehemente a bonusurilor de catre guvernul de la Londra.

Totodata, ministrul de finante de la Paris a anuntat ca a solicitat sprijinul lui Michel Camdessus, fost presedinte al Fondului Monetar International, pentru intocmirea unor principii de baza in lupta impotriva practicilor salariale excesive.

Britanicii inca dau capital bancilor cu probleme

Lagarde este extrem de multumita ca sistemul financiar francez incepe treptat sa iasa din criza, in conditiile in care ministrul britanic de finante, Alistair Darling, a mai anuntat recent lansarea unui pachet de 40 mld. lire sterline (44,6 mld. euro), menit sa salveze bancile din tara.

"Datorita modelului de business al bancilor noastre si intensitatii cu care acestea sunt supravegheate, institutiile noastre au facut fata crizei mai bine decat cele din Marea Britanie si nu am fost nevoiti sa nationalizam niciuna. Bancile noastre deja au rambursat capitalul pe care statul l-a injectat in perioada crizei. Am reusit sa inlaturam hibele", spune cu mandrie Lagarde.