Warren Buffett: Panica financiara a luat sfarsit. "Nu rasfatati companiile care au nevoie de ajutor financiar"

Ziarul Financiar 13.11.2009

Miliardarul american Warren Buffett, unul dintre castigatorii crizei, a declarat joi ca panica financiara care a cuprins intreaga lume a luat sfarsit, chiar daca economia SUA continua sa se balbaie, informeaza Reuters.

"Panica financiara este in spatele nostru", a spus al doilea mare bogat al lumii, in cadrul unui eveniment gazduit de CNBC la facultatea de business a Columbia University.

Buffett, in varsta de 79 de ani, a mentionat insa ca in acest moment sunt oportunitati mult mai mari de investitii in SUA decat in afara, notand ca economia SUA este cu mult mai mare decat oricare alta.

Chiar in urma cu cateva saptamani, miliardarul american si-a exprimat increderea in puterea de revenire a economiei americane facand cel mai mare pariu din viata sa, prin achizitia operatorului de cai ferate Burlington Norhern Santa Fe pentru care a plati 27 miliarde dolari.

Luna trecuta, datele preliminare guvernamentale au indicat pentru economia americana primul trimestru de crestere dupa recesiunea in care aceasta a cazut incepand din al treilea trimestru din 2008.

Cu toate acestea, rata somajului in SUA a ajuns la 10,2%, aceasta fiind prina cifra cu doua numere inregistrata de somajul din SUA din ultimii 26 de ani.

"Vor veni mai multi oameni in tara asta, peste 10, 20, 30 de ani. Vor muta tot mai multa marfa, iar calea ferata este cel mai ecologic si ieftin mijloc de transport", a afirmat Buffett joi, notand ca transportul feroviar utilizeaza o treime din combustibilul necesar camioanelor si polueaza mai putin, iar un tren poate acoperi capacitatea a 280 de camioane.

Bill Gates, membru in Consiliul de Administratie al Berkshire Hathaway, a aratat ca economia ar putea beneficia pe termen lung si de evolutia altor sectoare, inclusiv tehnologia informatiei, energia si medicina.

Buffett a avertizat totodata guvernul Statelor Unite sa nu "rasfete" companiile care au nevoie de pachete de salvare pentru a supravietui sau a-si conserva capitalul.