Se confirma: BRD aduce un alt francez in locul lui Gelin

Autor: Izabela Badarau 11.11.2009

BRD, a doua mare banca locala dupa active, va fi condusa de Guy Poupet (57 de ani), care il va inlocui pe Patrick Gelin, 64 de ani, dupa opt ani de activitate in Romania.



"De la 1 ianuarie 2010, BRD - Groupe Societe Generale va fi condusa de Guy Poupet, care il va inlocui in functia de presedinte-director general pe Patrick Gelin, actualul conducator al bancii, care se va retrage din activitate", au anuntat ieri reprezentantii bancii.

ZF a anuntat inca din luna septembrie, pe surse, plecarea lui Patrick Gelin si inlocuirea lui cu un alt francez.

"Patrick Gelin a renuntat la mandatul de membru in Consiliul de Administratie si la functia de presedinte director general al BRD - Groupe Societe Generale ca urmare a deciziei personale, in deplin acord cu conducerea Grupului Societe Generale, de a se retrage din activitatea profesionala dupa 40 de ani de cariera in cadrul Grupului Societe Generale", se arata intr-un comunicat al bancii transmis miercuri Bursei.

Guy Poupet lucreaza in cadrul grupului francez din anul 1975. Si-a inceput cariera ca inspector, iar din 1983 a ocupat pozitii de top management in filialele grupului din Argentina, (director general adjunct al Banco Supervielle), Senegal (director general al Societe Generale de Banque en Senegal), Cehia (vice-presedinte si director general adjunct al Komercni Banka) si Egipt (vicepresedinte si director general al National Societe Generale Bank).

Asa cum si Gelin a facut din 2004, Guy Poupet va conduce atat structura de decizie executiva a bancii, din care fac parte si directorii generali adjuncti Petre Bunescu, Sorin-Mihai Popa, Herve Barbazange si Claudiu Cercel, cat si Consiliul de Administratie.

Actionarii bancii au fost convocati pe 14 decembrie pentru a aproba preluarea functiilor de conducere de catre Poupet, pentru un mandat de patru ani.

Gelin lucreaza la Societe Generale din anul 1970, ocupand functii de conducere atat in reteaua bancii din Franta, cat si in reteaua internationala. A fost intre 1979 si 1983 seful Departamentului Sindicalizari din centrala Societe Generale. Din 1983 pana in 1986 a fost Commercial Manager al grupului bancar din Londra, iar din 1986 pana in 1989 a condus Societe Generale Olanda, in calitate de director general. Din 1989 pana in 1998 a condus Grupul de agentii din Haut de Seine, precum si grupul de agentii pentru clientela corporate din Paris. In 1998, Gelin a fost numit director general al Societe Generale Marea Britanie, iar din aprilie 2001 conduce BRD in calitate de director general, iar din octombrie 2004 cumuleaza functia cu cea de Presedinte al Consiliului de Administratie.

In acest interval, banca si-a dublat numarul clientilor si al salariatilor, a deschis peste 700 de unitati noi si si-a majorat profitul net de peste noua ori.

BRD a obtinut in primele noua luni ale acestui an un profit net de 660 milioane de lei, in scadere cu 19%, in timp ce activele bancii au scazut cu 2,7%, la 47,9 miliarde lei (11,4 miliarde euro), fata de valoarea de la finele anului trecut, de 49,2 miliarde lei.