UE isi alege saptamana viitoare presedintele si ministrul de externe. Cine are sanse?

Autor: Magraon Andreea 11.11.2009

Liderii europeni se intalnesc saptamana viitoare in cadrul unui summit extraordinar pentru a alege primul presedinte al Consiliului European (sefii de state din UE) si Inaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe si politica de securitate (ministrul de externe), o premiera in cei 50 de ani de existenta ai UE.



Presedintia suedeza a UE a anuntat ca summit-ul, care va avea loc pe 19 noiembrie, se va desfasura sub forma unei cine informale la Bruxelles. Premierul suedez Fredrik Reinfeldt a declarat ca "este la jumatatea consultarilor" cu statele membre in privinta candidatilor. Presa a relatat ca problema posturilor de conducere ale UE a fost transata si la dineul de luni din capitala germana, organizat cu prilejul aniversarii a 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului.

Functia de presedinte al Consiliului European (presedinte al UE) si Inaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe si politica de securitate au fost infiintate de Tratatul de la Lisabona, care va intra in vigoare la 1 decembrie.

Cei doi vor fi alesi de liderii europeni cu o majoritate calificata (55% din numarul statelor membre ale UE, dar care sa reprezinte 65% din populatia Uniunii).

Alegerile de saptamana viitoare vor fi rezultatul unui lung proces de negocieri. Polonia a sugerat ca nominalizatii pentru cele doua functii sa fie intervievati de liderii europeni inainte de desemnare. Propunerea Varsoviei este destinata sa ajute statele nou-venite in UE sa aiba un cuvant de spus in alegerea celor doi lideri, in contextul in care Franta, Germania si Marea Britanie vor sa vina cu un nume deja stabilit, relateaza EUobserver. Premierul suedez Fredrik Reinfeldt a declarat anterior ca nu va permite Frantei si Germaniei sa decida cine va fi presedinte si cine va fi ministru de externe al UE.

Numele presedintelui UE - o necunoscuta

Multe nume au fost vehiculate pentru functia de presedinte al Uniunii Europene. In ultima saptamana insa, in cercurile de la Bruxelles s-a vorbit despre un consens in ceea ce-l priveste pe premierul belgian Herman Van Rompuy (62 de ani).

Numele premierului belgian este o adevarata surpriza. Potrivit presei occidentale, este de preferat un candidat dintr-un stat mic, care sa nu fie atat de cunoscut la nivel international pentru a fi un presedinte puternic la Bruxelles.

Daca numele fostului premier britanic Tony Blair - primul candidat pentru acest post - a iesit din carti, a mai fost avansat cel al premierului luxemburghez Jean-Claude Juncker.

Marea Britanie nu a incetat insa sa faca lobby pentru Tony Blair in ciuda scepticismului celorlalti lideri europeni. De asemenea, ministrul francez de externe Bernard Kouchner a declarat ca numele lui Blair sta inca pe masa discutiilor, fara a-si anunta insa preferinta pentru el.

De asemenea, au mai fost nominalizate fosta presedinta a Letoniei Vaira Vike-Freiberga si fosta presedinta a Irlandei Mary Robinson.

Presedintele Consiliului European va fi ales pe o perioada de doi ani si jumatate, cu posibilitatea reinnoirii mandatului o singura data. Potrivit Tratatului de la Lisabona, presedintele prezideaza lucrarile Consiliului European si tine o legatura stransa cu Parlamentul European.

De asemenea, asigura pregatirea si continuitatea lucrarilor Consiliului European, in cooperare cu presedintele Comisiei Europene si pe baza lucrarilor Consiliului de Afaceri Generale (CAGRE, Consiliul ministrilor de externe).

Severin versus D'Alema

Europarlamentarul roman Adrian Severin se afla pe lista socialistilor europeni pentru postul de Inalt Reprezentant pentru politica externa al UE, potrivit declaratiilor liderului grupului socialist din Parlamentul European, Martin Schulz. El se lupta pentru acest post cu fostul ministru italian de externe Massimo D'Alema considerat favorit, in contextul in care ministrul britanic de externe David Miliband a refuzat acest post.

EurActiv.com comenteaza ca singura problema pe care Severin o intampina in tot procesul de desemnare a ministrului de externe al UE este faptul ca nu are sustinere din partea Guvernului de la Bucuresti. Contactat de ZF, Severin a sustinut ca este "in silenzio stampa" si ca altii trebuie sa ii aprecieze calitatile si sansele. Anterior, Mircea Geoana, seful PSD, ceruse Guvernului si presedintelui Basescu sa sustina explicit candidatura lui Severin, insa nu avem o reactie oficial la aceasta cerere.

Potrivit Tratatului de la Lisabona, Inaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe si politica de securitate, numit si Mr. PESC (de la Politica Externa si de Securitate Comuna a UE) va fi unul din vicepresedintii Comisiei si va primi portofoliul Afacerilor Externe. El va fi ajutat de un Serviciu pentru pentru actiune externa, care va cuprinde reprezentanti ai Comisiei Europene, ai Consiliului si ai ministerelor de externe nationale.