PREVIEW/ Prezidentiale la Uniunea Scriitorilor din Romania

Autor: Lucian Vasilescu 11.11.2009
Luni, 23 noiembrie a.c., la Uniunea Scriitorilor din Romania (USR) au loc alegerile prezidentiale. Din 1989 incoace, aceasta pozitie/functie (de presedinte al USR) a fost ocupata, succesiv, de catre: Mircea Dinescu, Laurentiu Ulici, Eugen Uricaru si Nicolae Manolescu (actualul presedinte in functie).
La alegerile din aceasta toamna si-au anuntat, public, candidatura (in ordine alfabetica): Stefan Agopian, Nicolae Breban, Dan-Mircea Cipariu, Nicolae Manolescu si Constantin Stan. Scriitori din generatii diferite, cu programe diferite pe alocuri si asemanatoare in mai multe privinte. Agopian, Breban, Cipariu si Stan pleaca din postura de candidati, Manolescu pleaca din postura de presedinte. Ambele situari au avantaje si dezavantaje. Avantajul celor ce candideaza este faptul ca nu au a da socoteala asupra unui mandat anterior, iar avantajul presedintelui in exercitiu este ca poate pleda pentru continuitate (asta in conditiile in care isi va putea justifica, credibil, mandatul pe cale sa expire). Care este miza? Greu de spus. Poate o anumita pozitie in ierarhia sociala, poate oarecare inlesnire materiala, poate si una si alta, poate chiar dorinta de a repune in circulatie si de a consolida prestigiul meseriei de scriitor.

Una peste alta, la alegerile din acest an s-a inregistrat o premiera: toti cei cinci candidati si-au facut publice programele, pe internet. Le prezentam si noi, asa cum sunt, fara nici un comentariu. Ordinea prezentarii este alfabetica.