Esec in alegerea presedintelui Republicii Moldova: comunistii tin in sah Parlamentul

Autor: Magraon Andreea 10.11.2009

Parlamentul Republicii Moldova nu a reusit ieri sa aleaga presedintele statului, singurul candidat la aceasta functie, Marian Lupu, obtinand numai 53 de voturi din cele 61 necesare, dupa ce membrii Partidului Comunistilor au boicotat scrutinul.

Alegerea sefului statului va fi repetata in maxim 30 de zile, dupa cum prevede legea. Un eventual esec la viitorul scrutin va prelungi "negura politica" in care se afla Republica Moldova. Potrivit Constitutiei, daca Parlamentul nu alege de doua ori consecutiv presedintele tarii, atunci Legislativul se dizolva si se convoaca alegeri anticipate, dar asta nu mai devreme de 16 iunie 2010, la un an de la dizolvarea Parlamentului precedent. Acest lucru este prevazut de o lege adoptata luna trecuta de Parlamentul de la Chisinau cu privire la alegerea presedintelui Republicii Moldova. In luna iulie au avut loc alegeri anticipate in Moldova din cauza esecului consecutiv in alegerea unui presedinte.

Pentru a fi ales sef al statului, Marian Lupu, candidat din partea Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE, formata din grupurile necomuniste din Parlamentul moldovean), mai are nevoie de 8 voturi din partea Partidului Comunistilor (PCRM). Potrivit legii, unui candidat ii trebuie 61 de voturi pentru a fi ales presedinte, iar membrii AIE au numai 53 de mandate in Legislativ.

Deputatii PCRM au parasit sala Parlamentului in cursul sedintei pentru desemnarea presedintelui tarii, inaintea votului, dupa ce formatiunea a decis sa nu sustina candidatul propus de AIE. Presa de la Chisinau a scris inca dinaintea nominalizarii lui Lupu la Presedintie ca PCRM nu-l va sustine pe acesta, pe motiv ca "este considerat un tradator" (Lupu a fost membru al Partidului Comunist pana in primavara acestui an). "In 30 de zile, pana la alegerile repetate, Partidul Liberal nu va incerca sa convinga Partidul Comunistilor sa voteze. Nu vor, sa nu voteze. AIE are mecanisme juridice clare, prin care presedintele va fi totusi ales. Veti afla in curand care sunt acestea", a declarat Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal si presedintele interimar al Republicii Moldova.

Organizarea unui nou scrutin pentru alegerea viitorului presedinte este pusa la indoiala insa de deputatii comunisti. Vladimir Turcanu, deputat al PCRM, a declarat pentru site-ul moldovean Unimedia ca turul doi nu este posibil deoarece exista un singur candidat.

Parlamentul moldovean a adoptat luna trecuta mai multe amendamente la Legea privind alegerea presedintelui Rep. Moldova, care permit alegerea presedintelui doar cu un singur candidat. Decizia a fost luata dupa ce data alegerii presedintelui a fost amanata luna trecuta din cauza inscrierii in cursa a unui singur candidat, anume Marian Lupu, iar situatia a ramas neschimbata si dupa expirarea datei limite de depunere a candidaturilor.

Marian Lupu(43 de ani)

Fost presedinte al Parlamentului Republicii Moldova (2005-2009), Lupu este presedinte al Partidului Democrat din Moldova. Este doctor in economie, titlu obtinut la Moscova in 1991. A urmat cursuri de specializare in macroeconomie la Institutul Fondului Monetar International din Washington (1994) si in comert international la Geneva (1996). In 2001 a fost numit viceministru al economiei.