Cum a ajuns o rafinarie inchisa ca Rafo Onesti sa valoreze mai mult decat Rompetrol Rafinare

Autor: Adrian Cojocar 09.11.2009

Rafinaria Rafo Onesti (RAF), detinuta de omul de afaceri rus Iakov Goldovski, are in prezent o capitalizare bursiera de 1,6 mld. lei (371 mil. euro), cu 57 mil. euro peste valoarea de piata a rafinariei Petromidia - Rompetrol Rafinare (RRC), care se cifreaza la 1,35 mld. lei (314,1 mil. euro).

Actiunile Rafo Onesti sunt tranzactionate pe Bursa la categoria nelistate, iar in ultimele luni pretul s-a mentinut intr-un palier strans de cotatii, de 1,5 lei si respectiv 2 lei/actiune, care evalueaza compania la 281 - 374 mil. euro.

De cealalta parte, actiunile Rompetrol Rafinare au urcat anul acesta spectaculos pe Bursa, valoarea companiei triplandu-se pe fondul speculatiilor privind pretul pe care actionarul majoritar, grupul kazah KazMunaiGaz (KMG), l-ar putea acorda minoritarilor in cadrul ofertei de preluare a companiei.

Datoriile mari trag valoarea Rompetrol Rafinare in jos

Principalul dezavantaj al Rafinariei Rompetrol sunt datoriile mari pe care compania le-a acumulat, acestea ajungand la 30 septembrie la 3,71 mld. lei (circa 873 mil. euro), in timp ce Rafo Onesti are un grad de indatorare foarte scazut, la finele anului trecut datoriile rafinariei fiind de numai 109 mil. lei (27,3 mil. euro).

De altfel, rusii de la Rafo se mandresc cu faptul ca sunt singura rafinarie din tara care nu are datorii, dupa ce acestia au achitat la finele anului 2007 catre bugetul de stat datorii restante in valoare de 250 mil. euro.

"Fluxurile financiare din cadrul grupului Rompetrol sunt incontrolabile si din aceasta cauza si rezultatele financiare ale Rompetrol Rafinare sunt foarte greu de estimat. Si nivelul datoriilor afecteaza valoarea companiei pe Bursa, insa cred eu ca acestea trebuie privite la nivel de grup. Foarte multe companii cu datorii mari sunt percepute prost pe Bursa, precum Dafora Medias sau Compa Sibiu, dar acestea sunt companii independente", spune Adrian Danciu, seful departamentului de analiza din cadrul societatii de intermediere Broker Cluj. El mai spune ca actiunile Rafo sunt foarte putin lichide, iar compania este mai putin transparenta decat Petromidia.

Cu productia oprita, Rafo a facut pierderi mai mici

Rafo Onesti si-a sistat activitatea anul trecut in vederea modernizarii, fapt ce i-a permis sa-si limiteze pierderile, care s-au redus anul trecut de circa doua ori, pana la 23,1 mil. euro.

Investitiile in modernizare ar urma sa se realizeze printr-un credit garantat de stat in valoare de 320 mil. euro, insa pana in prezent nu a fost luata nicio decizie in acest sens. Rompetrol Rafinare a consemnat anul trecut pierderi de 465 mil. lei (123,9 mil. euro), iar anul acesta a mai acumulat pierderi de 245,8 mil. lei (circa 58 mil. euro), ca urmare a costurilor ridicate de finantare si marjele mici din sector.

"In industrie este o tendinta de diminuare a marjelor de rafinare ca urmare a scaderii consumului de hidrocarburi", spune Adrian Danciu.

Rompetrol Rafinare are o valoarea contabila mai ridicata decat Rafo Onesti, insa aceasta s-a redus semnificativ in ultimii ani din cauza pierderilor acumulate. La data de 30 septembrie, Petromidia avea o valoare contabila de 1,3 mld. lei (310 mil. euro), in scadere cu circa 250 mil. lei (aproape 60 mil. euro) comparativ cu inceputul anului, dupa ce in acest an a inregistrat pierderi de 245,8 mil. lei (circa 58 mil. euro).

De cealalta parte, valoarea contabila a Rafo Onesti se ridica la finele anului trecut la 450 mil. lei (112,5 mil. euro), in conditiile in care la finele anului 2007 rafinaria avea capitaluri proprii negative, care se cifrau la 653,4 mil. lei (circa 198 mil. euro). Cresterea capitalurilor a venit pe fondul reducerii datoriilor cu circa 1,5 mld. lei (449 mil. euro).