Apcarom Buzau opreste productia pana in ianuarie

Autor: Vlad Anastasiu 09.11.2009

Angajatii producatorului de linii ferate Vae Apcarom din Buzau (APC) vor fi trimisi in somaj tehnic pana la inceputul anului viitor, decizie motivata de scaderea cererii pe piata de profil, potrivit comunicatului companiei remis BVB.

Apcarom este una dintre putinele companii listate pe Bursa care au inregistrat in prima jumatate a acestui an rezultate in crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut.

"Intrucat piata interna a aparatelor de cale, respectiv cale ferata, tramvai si linii industriale, este in scadere, afectand acoperirea capacitatii de productie a societatii, conducerea Vae Apcarom a decis intrarea in somaj tehnic pe perioada noiembrie - decembrie 2009", se arata in comunicat.

Compania, firma a grupului austriac Voestalpine, are un numar de 244 de angajati, potrivit raportului financiar semestrial.

"Vor fi afectati de somaj tehnic intre 50% si 100% din angajati pe perioade diferite de timp, in functie de terminarea lucrarilor aflate in fluxul de productie", se precizeaza in continuare in comunicat.

Decizia de trimitere in somaj a angajatilor si implicit sistarea productiei in acest sfarsit de an vin in ciuda rezultatelor financiare semestriale pozitive raportate de companie.

In prima jumatate a acestui an, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 45,3 mil. lei (10,7 mil. euro), cu 6% mai mare decat afacerile consemnate in perioada similara a anului trecut, de 42,8 mil. lei. Raportate in euro, afacerile companiei au scazut cu aproape 8,5%, pe fondul deprecierii monedei nationale. Profitul net al companiei a crescut de 4,6 ori, la 7,8 mil. lei (1,8 mil. euro), fata de profitul de 1,7 mil. lei raportat pentru aceeasi perioada a 2008.

Veniturile companiei au avansat in primele sase luni cu 6,1%, la 49,9 milioane de lei (11,9 milioane de euro), in timp ce cheltuielile au fost reduse cu aproape 10%, pana la un nivel de 40,6 milioane de lei (9,7 milioane de euro). Datoriile companiei s-au redus, de asemenea, de la 27,1 milioane de lei, cat inregistra la inceputul anului, pana la 23,4 milioane de lei (5,6 milioane de euro) la finalul lunii iunie.

Dupa plublicarea rezultatelor financiare semestriale, actiunile companiei au inregistrat o apreciere puternica, de aproape 15%, in prezent pretul pe actiune ridicandu-se la 0,56 lei. La aceasta cotatie capitalizarea companiei se ridica la 41,3 mil. lei (9,8 mil. euro).

Compania publica astazi rezultatele financiare la noua luni.

Potrivit celor mai recente raportari, grupul austriac Voestalpine detine, prin intermediul companiei Vae, din Austria, 92,3% din participatie, restul fiind detinut de investitori privati.