Niculae, 100 mil. euro in prima rafinarie de bioetanol

Autor: Cristina Stoian 05.11.2009

Ioan Niculae, proprietarul grupului Interagro, a investit 100 de milioane de euro din surse proprii in prima rafinarie de bioetanol din sud-estul Europei, la Zimnicea in judetul Teleorman, aceasta fiind cea mai mare suma alocata in productie in ultimii ani de un capitalist roman.
Omul de afaceri mizeaza pe faptul ca operatorii economici din Romania sunt obligati, potrivit normelor UE, sa introduca pe piata din 2009 doar benzina cu continut de bioetanol (substitut al benzinei) de 4,5%-5% in volum pentru a reduce consumul de gaze nocive, urmand ca din 2010 procentul sa creasca treptat, tinta fiind de 20% in 2020.
Rafinaria, proiectata in China si pentru care vor lucra 350 de persoane, va avea o capacitate de productie de 80.000 de tone pe an, ceea ce inseamna afaceri de circa 40 de milioane de euro la preturile actuale. Porumbul, principala materie prima necesara productiei de bioetanol, va fi furnizat de divizia de agricultura a Interagro care cultiva peste 15.000 ha exclusiv cu aceasta planta, dar si de alti producatori.
Cei mai mari antreprenori locali, printre care Ion Tiriac, Cezar Ropotan de la Arabesque sau Iulian Dascalu, care detine centrele comerciale Iulius Mall, au ales sa investeasca in domenii ca retailul, distributia si serviciile, apeland implicit la importuri.
Spre comparatie, Niculae este in momentul de fata cel mai puternic investitor in productie, avand activitati in industria chimica, in agricultura si sectorul alimentar in care a injectat sute de milioane de euro in ultimii zece ani. Cele 15 companii pe care le conduce, cei 9.000 de angajati, majoritatea lucrand in cadrul combinatelor chimice la care detine participatii directe si indirecte, au contribuit la crearea unui grup cu afaceri de peste un miliard de euro.